Доступність посилання

ТОП новини

«Кризовий» прем’єр-міністр Латвії Іварс Ґодманіс пішов у відставку. Хто на новенького?


Екс-прем’єр-міністр Латвії Іварс Ґодманіс
Екс-прем’єр-міністр Латвії Іварс Ґодманіс

Рига – Важка економічна ситуація, міжнародні мільярдні позики, прогнози про можливе банкрутство, конфронтація між Президентом та Прем’єром і, як результат, низький рівень довіри до влади серед населення – ці сумні реалії сьогодення стосуються і Латвії, і України. Поєднує дві держави також те, що урядові партії струрбовані скоріш не тим, як вивести країну з економічної кризи, а боротьбою за владу – в Латвії перед виборами до органів самоврядування та Європейського Парламенту, в Україні перед президентськими виборами. У Латвії ця політична боротьба призвела до відставки прем’єр-міністра Іварса Ґодманіса.

У Латвії Іварса Ґодманіса, фізика за фахом, рок-музиканта за інтересами, який останні 19 років активно займається політикою, називають «кризовим прем’єром». Він був першим керівником уряду незалежної Латвії у 1990–93 роках.

Період його прем’єрства залишився у пам’яті латвійців як час, коли зникли такі великі латвійські підприємства, як «ВЕФ», «Альфа» та «РАФ». Тоді ж досить таємниче «щез» значний кредит, який Латвії надав Міжнародний валютний фонд.

Цього разу Іварс Ґодманіс керував латвійським урядом рівно рік і два місяці. І так збіглося, що у цей період у Латвії, з огляду на складну економічну ситуацію, також почали закривати підприємства, і знову Латвія отримала позику від міжнародних структур у 7,5 мільярдів євро.

Колишній прем’єр прогнозує недовге життя новому урядові


Партії-партнери зі владної коаліції, «Народна партія» та «Союз зелених і селян», вирішили не ризикувати напередодні виборів і, керуючись гаслом про неспроможність нинішнього уряду протидіяти економічній кризі, ініціювали відставку Іварса Ґодманіса з посади прем’єр-міністра.

А сам уже колишній прем’єр вважає, що став жертвою політичних інтриг, і прогнозує новому урядові недовге життя в умовах значної конфронтації між усіма гілками латвійської влади.

«Відносини між президентом та Сеймом – це абсолютна конфронтація. Я не знаю, чим це врешті-решт завершиться. Не думаю, що це зміцнить демократію в країні, скоріш зменшить», – заявив Іварс Ґодманіс.

Безпартійний прем’єр навряд чи зможе керувати міністрами-політиками

Президент Латвії Валдіс Затлерс сьогодні розпочав переговори з політичними партіями, представленими в Сеймі Латвійської Республіки, з приводу кандидатури нового прем’єра.

«Народна партія» вже висунула свого кандидата – міністра у справах регіонального розвитку Едґарса Заланса.

Цікаво, що готовність стати латвійським прем’єром висловив і російський мільярдер, президент «Альфа-банку» й онук більшовицького «латиського стрільця» Петро Авен.

Між тим пересічні латвійці хотіли б бачити на посаді прем’єр-міністра Державного контролера Латвії Інґуну Судрабу. Вона ж, у свою чергу, не бачить можливості для безпартійного прем’єра в сучасних умовах керувати міністрами-політиками.

Інґуна Судраба зауважила: «Управління – це співпраця між урядом та парламентом. А в цей момент, коли партії готуються до виборів, я не бачу, як одна людина, яка прийшла не з політичного середовища, може керувати урядом, котрий не матиме підтримки парламенту».

Експерти попереджають, що новий Кабінет міністрів слід сформувати швидко, беручи до уваги важливість переговорів із міжнародними кредиторами. За прогнозами, в Латвії, найімовірніше, буде сформовано розширений уряд, до складу якого увійдуть партії нинішньої коаліції, а також праві опозиційні партії.

Натомість латвійці досить скептично оцінюють можливість позитивних змін у державі, якщо в уряді залишаться ті ж самі політики.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG