Доступність посилання

ТОП новини

Кожен другий українець готовий страйкувати, але без заворушень – соціологи


Як сказала в ефірі Радіо Свобода соціолог Ольга Балакирева, особисто готові взяти участь у громадянських протестах від 30% до 50%.

«А якщо додати, що чверть населення ще не визначилась і буде діяти залежно від ситуації, то можна сказати, що більше від половини – 60–70% за певних умов – можуть вдатись до акцій протесту», – вважає Балакирева.

Натомість директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко переконаний, що серйозних масових заворушень не буде.

«У народі все більше думають про протиставлення «влада – народ». Тому я не думаю, що якась політична сила в найближчому майбутньому зможе скористатися цією ситуацією. Серйозного вибуху соціального найближчим час навряд чи можна очікувати», – сказав Биченко.

А от соціолог Валерій Омелько порівняв нинішню статистику з 2004 роком: «Якщо тоді (2004 року) неготовими брати участь у різних формах протесту були 33%, то зараз поки що 51%. А готові брати 41%. 8% поки що вагаються брати участь у протестах».

За його словами, нинішній потенціал участі в протестах у цілому дещо нижчий, ніж у 2004 році. Водночас на сьогодні готових брати участь у несанкціонованих мітингах вдвічі більше, ніж 5 років тому, хоча і не багато – 4%. Але у 2004 році таких було лише 2% по Україні, додав Омелько.
XS
SM
MD
LG