Доступність посилання

ТОП новини

У Криму під час міліцейського штурму приватного будинку його мешканці отримали важкі поранення


Архівне фото - Під час одного з конфліктів між міліцією та репатріантами, Бахчисарай, 2006 р.
Архівне фото - Під час одного з конфліктів між міліцією та репатріантами, Бахчисарай, 2006 р.

Сімферополь – В Криму прокуратура порушила і розпочала розслідування кримінальної справи за фактом завдання важких травм під час міліцейської операції. У ніч на неділю під час проведення спецоперації із затримання небезпечного злочинця в кримськотатарському селищі Мирне під Сімферополем 59-літньому власнику приватного будинку відірвало руку, а його син отримав відкриту черепно-мозкову травму голови. Про це повідомила прес-служба Меджлісу кримськотатарського народу. У кримській міліції підтвердили це, назвавши інцидент «прикрою помилкою».

За словами керівника юридичного відділу Меджлісу Еміне Авамілевої, бійці спецзагону «Беркут» увірвалися до помешкання Мустафи Хаїрова о 1 годині ночі. Від вибуху світло-шумової гранати господар будинку отримав важку травму руки, в результаті чого в лікарні йому ампутували кисть. Водночас, його сину Ейвазу під час штурму правоохоронці розбили голову. Дружина господаря Уріє Хаїрова отримала психологічний шок і скаржиться на загальне погане почуття. Пошкоджень зазнав і нещодавно зведений будинок репатріантів.

У відділі зв`язків з громадськістю Головного управління МВС України в Криму заявили про «прикру помилку». За даними правоохоронців, дільничний інспектор міліції Сімферопольського райвідділу, який обслуговує селище Мирне, близько опівночі 21 лютого отримав інформацію про перебування на території одного з будинків селища особи, яку розшукують за здійснення низки тяжких злочинів. Раніше засуджений чоловік захопив 23-річну дівчину і правоохоронці проводили інтенсивні пошуки. Для захоплення злочинця був задіяний спецпідрозділ «Беркут», однак у будинку розшукуваного не знайшли.

Небезпечна ксенофобна тенденція чи просте перевищення повноважень?

Еміне Авамілєва заявила Радіо Свобода, що правоохоронці в автономії тенденційно ставляться до кримських татар. Досі не розслідувані факти поранення бійцями міліцейських спецпідрозділів одного з репатріантів під час інциденту на Ай-Петрі в грудні 2007 року, а також напад бійця «Беркуту» на репатріанта в Кореїзі 2008 року. Водночас, керівник юридичного відділу Меджлісу заявила, що під «гарячу руку» «Беркуту» можуть потрапити не лише кримські татари, а будь-який кримчанин. За її словами, правоохоронні органи в Криму перетворилися в каральні і перебувають поза контролем громадськості.

Тим часом Відділ зв`язків з громадськістю Головного управління МВС України в Криму повідомив, що керівництво кримського главку міліції «просить вибачення у постраждалого та членів його родини». А прес-служба Міністерства внутрішніх справ України заявила, що, за попередніми оцінками, причиною інциденту в селищі Мирне Сімферопольського району Криму «стали недостатньо професійні дії працівників міліції, які розшукували підозрюваного у скоєнні злочину». «Рішення щодо проведення акції з силового проникнення до помешкання жителя села Мирне, де міг переховуватися підозрюваний, та застосування спецзасобів було помилковим», – йдеться у повідомленні.

Керівництво Міністерства внутрішніх справ України від імені всієї системи МВС попросило вибачення у постраждалого та членів його сім`ї. Публічно, на одному з телеканалів, вибачився і міністр Юрій Луценко. Він повідомив, що розслідування цього інциденту перебуває під його особистим контролем.

Попри це Меджліс кримськотатарського народу закликав Генеральну прокуратуру України негайно розслідувати обставини цієї події і покарати винних. Увечері 23 лютого прес-служба Прокуратури АРК повідомила, що дії співробітників спецпідрозділу «Беркут» і Сімферопольського райвідділу Головного Управління МВС України в АРК, які 22 лютого нинішнього року, перевіряючи інформацію про місцеперебування підозрюваного у викраденні людини та погрозі вбивством, увійшли до приватного будинку, кваліфіковані «як перевищення службових повноважень, що спричинило важкі наслідки».

За повідомленням прокурорської прес-служби, прокурор Сімферопольського району порушив кримінальну справу за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України. З'ясовуються всі обставини інциденту, під час якого потерпілий отримав важкі тілесні ушкодження в результаті застосування правоохоронцями спецзасобів.

Місцева преса тим часом звертає увагу на те, що інцидент стався вже через добу після завершення безпрецедентних широкомасштабних навчань спецпідрозділів міліції, на яких відпрацьовувалися заходи з придушення масових заворушень, у тому числі загонами «Беркуту». Міністр Юрій Луценко тоді дав високу оцінку діям своїх підлеглих.

(Сімферополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG