Доступність посилання

ТОП новини

Лідери пропрезидентської фракції розбігаються


Київ – Мрія Президента Віктора Ющенка об’єднати довкола себе усіх націонал-патріотів у вигляді єдиної демократичної партії так і не здійснилася. Пропрезидентська парламентська фракція не продемонструвала єдиної консолідованої лінії у політичних змаганнях. Отримавши третє місце на парламентських виборах у 2007 році і провівши до Верховної Ради 72 особи, помаранчевий блок втрачає парламентські та політичні перспективи. Прагматичні політики блоку «Наша Україна – Народна самооборона» збагнули це давно і почали інтенсивно шукати шляхи порятунку, розбудовуючи власні політичні проекти.

21 лютого парламентська група зі складу НУНС трансформувалася в громадський рух «За Україну». Колишнього керівника фракції «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслава Кириленка обрано лідером руху. Основними своїми завданнями новоутворений рух називає постулати, які можна знайти в програмах більшості українських партій та об’єднань: захист національних інтересів, боротьба з корупцією, модернізація країни тощо.

Про перетворення руху на політичну партію для участі в наступних парламентських виборах В’ячеслав Кириленко поки говорить невпевнено. «Ми вирішили створити цей громадський рух наперекір усьому… На ідеях і поглядах ми об’єднуємося. Що буде далі – побачимо», – цитує В’ячеслава Кириленка агентство «Інтерфакс».

В ухваленому на зборах Маніфесті кириленківці закликають громадян об’єднати зусилля для захисту національних інтересів. «Наше завдання – щоб голос цих людей почули на всіх рівнях влади, щоб громадськість подолала натиск олігархії та чиновництва і в повній мірі реалізувати потенціал соціальних змін. Всі, для кого світоглядні цінності важливіші за егоїстичні інтереси, можуть і повинні об’єднати свої зусилля», – мовиться в документі.

Окрім планів на майбутнє, нові рухівці також покритикували сварливу нинішню владу, наголосивши, що країна котиться у прірву, а шанси на модернізацію та реформи у країні після подій Помаранчевої революції втрачено.

Як і з ким вони збираються модернізувати країну, В’ячеслав Кириленко не вказує. Зате він повторює, що не хотів би мати справу з БЮТ та Партією регіонів. Своєї причетності до втрати країною шансів на реформи кириленківці теж не визнають.

Як відомо, після створення у парламенті коаліції у складі БЮТ, блоку «Наша Україна – Народна самооборона» та Блоку Литвина В’ячеслав Кириленко з 18 депутатами-нунсівцями відмовився від входження до коаліції і подав у відставку з посади лідера фракції. Згодом він створив депутатську групу «За Україну». Решта нунсівців (37 народних депутатів) увійшла до коаліції.

Невходження групи В’ячеслава Кириленка до більшості дало привід опозиції називати «коаліцію трьох» нелегітимною та неповноцінною. Брак депутатських голосів у коаліції дається взнаки під час голосування за суспільно значущі законопроекти. Саме тому коаліціянти змушені шукати необхідні голоси у «ворожому таборі» – серед комуністів та регіоналів», яких нещадно критикує В’ячеслав Кириленко.

Перша п’ятірка зі списку НУНС рятує своє політичне майбутнє

Блок «Наша Україна –Народна самооборона» був утворений у серпні 2007 року для участі в дострокових парламентських виборах. Туди увійшли 9 помаранчевих партій («Наша Україна» на чолі з В’ячеславом Кириленком, Народний рух Бориса Тарасюка, УРП «Собор», УНП, ХДС, «Пора», Партія захисників вітчизни, Європейська партія України та група «Народна самооборона» Юрія Луценка.

Напередодні лідери партій обіцяли об’єднатися в єдину партію. Найбільшим прихильником такої ідеї був В’ячеслав Кириленко. Тоді він запевняв, що жодні амбіції лідерів партій блоку НУНС не стануть на заваді для здійснення такої мрії.

Обіцяна партія так і не була створена, а очолювана В’ячеславом Кириленком «Наша Україна» почала розпадатися. Лави партії почали полишати впливові члени – Борис Безпалий, Ігор Жданов, Віктор Балога, Роман Безсмертний, Михайло Полянчич, Ігор Кріль, Віктор Тополов, Оксана Білозір, Василь Петьовка та інші.

Останні утворили у парламенті групу «Єдиний центр», який розпочав активну боротьбу з урядом Юлії Тимошенко. Досвідчений Беспалий опинився поза парламентом, а авторитетний Жданов вийшов із партії на знак протесту проти політики партії і, зокрема, Секретаріату Президента, які не хотіли створювати торік коаліцію з БЮТ, вимагаючи дострокових виборів. Перед цим із партії вийшли Юрій Артеменко та Микола Скорик, які звинуватили партію в недемократичності та клановості. Останнім заяву про вихід із партії написав Павло Жебрівський.

Із активних депутатів у новий рух В’ячеслава Кириленка увійшли Ксенія Ляпіна та Лілія Григорович. Однак експерти скептично оцінюють політичні перспективи кириленківського проекту.

У кулуарах подейкують , що невдовзі у парламенті буде також створена група депутатів на чолі з Арсенієм Яценюком. Бютівець Святослав Олійник твердить, що туди можуть увійти деякі депутати з Партії регіонів, а також кілька людей із депутатської групи «За Україну».

Окрім В’ячеслава Кириленка, будівництвом власних політичних проектів активно займаються й інші представники першої п’ятірки НУНС.

Фронт змін та громадянська позиція

У грудні минулого року Арсеній Яценюк презентував свій політичний проект «Фронт змін». Доцільність утворення такого проекту Яценюк пояснював необхідністю гуртувати людей, які хочуть змін і які здатні їх здійснювати. На відміну від В’ячеслава Кириленка Яценюк не приховував політичних амбіцій, відразу заявивши, що наступним етапом буде формування партії.

Відповіді на питання про можливу участь у президентських перегонах Арсеній Яценюк поки кокетливо уникає. Він паралельно засуджує «партійний вождизм» і твердить, що готовий бути будь-яким номером у партії, яка має чітку ідеологію.

Той політик, який збирається будувати політичну силу під себе, за його словами, є свідомо програшним і самозакоханим політиком. Проте діяльність колишнього спікера парламенту вказує на зворотнє. Яценюк готується і до парламентських, і до президентських виборів.

Такі ж амбіції демонструє і Анатолій Гриценко, який у грудні також створив Всеукраїнську громадську організацію «Громадянська позиція». Головною метою створення такої організації, за його словами, є наведення в країні порядку та підвищення ефективності державної влади.

«Із огляду на глибоку економічну кризу в Україні і світі, а також нездатність держави ефективно протидіяти їй члени ВГО «Громадянська позиція» приділятимуть першочергову увагу розробці антикризових заходів із метою збереження робочих місць, вирішення соціальних проблем громадян та створення передумов для сталого економічного розвитку», – пояснював сенс утворення нового проекту Гриценко.

Свої шанси виграти на президентських виборах четвертий номер списку пропрезидентської парламентської фракції оцінює як дуже високі. «Якщо я візьму участь у цій кампанії, це буде не просто участь, а перемога… Я бачу, як нинішні претенденти на найвищу посаду в державі не вправляються з кризовою ситуацією, і тому висока ймовірність того, що мені доведеться брати участь у президентській кампанії», – сказав Гриценко в інтерв’ю «Газеті 24», наголосивши, що наразі в Україні є попит на встановлення сильної, авторитарної влади.

Рядові члени «Громадянської позиції», як і її лідер, мріють також і про перемогу на парламентських виборах автономно. У перемогах власних політичних проектів упевнені і Юрій Луценко та Микола Катеринчук, які керують уже сформованими політичними структурами.

Таким чином стара мрія Президента Ющенка об’єднати помаранчеві партії в одну структуру і під себе зазнала поразки. Значною мірою це сталося з вини самого Віктора Ющенка, який розглядав підопічну йому у парламенті фракцію у власних інтересах і передовсім як інструмент у боротьбі з конкуренткою Юлією Тимошенко.

В’ячеслав Кириленко разом з групою «Єдиний центр» були ефективними помічниками у розвалі блоку і власної партії «Наша Україна». Про це відверто говорить член «Нашої України» Ольга Герасим’юк, яка прийшла в блок за президентською квотою і вважалася донедавна найбільш відданою Ющенкові.

«Ті, за ким я стояла, за ким пішла, не виявилися бійцями. Тому що заради справжньої національно-демократичної ідеї їм варто, напевно, було піти на якісь розриви з людьми, які почали використовувати партію як політичний молот у боротьбі з конкурентом. Вважаю це величезним гріхом цих людей. Коли б нас переїхали танками вороги і ми не змогли б вистояти зі своєю ідеєю, то ще можна було б сказати: ну, забракло сили. А коли люди, які цю ідею в своїх руках несли, взяли її та й понівечили, – то це страшне», – сказала Герасим’юк в інтерв’ю газеті «Високий замок».

Політичний проект В’ячеслава Кириленка «За Україну» Ольга Герасим’юк називає фарисейством. « Виглядає, що ця група створена для власного дрібного порятунку, знаходження якогось свого місця… «За Україну!» треба тяжко гарувати і робити справжні справи, а не підливати олії до вогню, щоб протиставити себе «ненависній Тимошенко» чи ще комусь», – наголосила вона.

Наразі фронтмени НУНС (Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук) відрізняються один від одного рейтингами популярності серед громадян і різним ставленням до Президента Віктора Ющенка. Лідери блоку не планують покласти своє політичне життя заради продовження президентської кар’єри Ющенка.

За винятком В’ячеслава Кириленка, який, втім, навряд чи вже чимось зарадить йому. Як і Ющенко Кириленкові. Між тим «Наша Україна» поволі сповзає у забуття.
XS
SM
MD
LG