Доступність посилання

ТОП новини

Є талант – а гроші будуть!


Київ – Запоріжжя – Незважаючи на кризу, в Запоріжжі діє громадський проект, який пропагує місцеві музичні колективи за власний кошт. Як результат, у місті проходять 2-3 концерти молодих виконавців на тиждень. Частіше вони відбуваються хіба що у Києві.

Молодий гурт «Майжеколір» добре відомий шанувальникам рок-музики у різних куточках України. Його запрошують виступати у клубах Києва, Харкова та інших великих міст. А от у рідному Запоріжжі музикантів знали набагато гірше, допоки вони не взяли участь у конкурсі молодих виконавців «The Best Запоріжжя». «Майжеколір» став лідером інтернет-голосування, і в підсумку 27 лютого дає концерт у рідному місті.

Якщо гурт не просидів увесь рік у гаражі, то в нього є майбутнє

Проект «The Best Запоріжжя» є стимулом для молоді, яка прагне чогось досягти в музиці, каже Михайло Дьячков, керівник запорізького гурту «Майжеколір».

«Загалом у Запоріжжі зібрати на концерт цільову аудиторію дуже важко. Такі проекти допомагають надзвичайно! Завдяки «The Best Запоріжжя» музичне життя у місті фонтанує. Вже думаєш, на який концерт піти, маєш вибір», – зазначив Михайло Дьячков.
У рамках проекту вже другий рік поспіль проводиться інтернет-голосування, на якому шанувальники музики самі визначають кращих виконавців. Десять найліпших із них отримують змогу дати у Запоріжжі власний концерт і ні копійки не платити за його організацію.

«Для нас головне – не напрямок, а що зробила людина для власного розвитку, який її внесок у музичну культуру міста. Якщо виконавець не сидів цілий рік у гаражі, а записав альбом, переміг на фестивалі, то ми включаємо його до числа конкурсантів, а далі обирають глядачі. Паралельно ми розповідаємо про ці гурти у ЗМІ. Весь проект робиться за наші власні кошти. Це недешево, але оскільки ми займаємося музичною галуззю, нам це робити трохи легше», – сказала координатор проекту Катерина Лежньова.

УЗапоріжжі є куди піти ввечері

Запоріжжя – місто переважно російськомовне. Проте більшість молодих гуртів, віддаючи данину місцевим козацьким традиціям, творять і співають українською. Тож виходить, що проект «The Best Запоріжжя» робить благородну справу, популяризуючи українську музику та культуру. «Музичні» зміни на краще відчула в першу чергу запорізька молодь. Уже немає класичної провінційної проблеми «куди піти увечері» - одні лише молоді колективи дають 2-3 концерти щотижня, каже шанувальник рок-музики Віталій Юган.

«У Запоріжжі дійсно є команди, які варто слухати, варто просувати. Цей проект був першим подібним у регіоні, й буквально збурив місцеве рок-життя. У нас є рок–форум, і на ньому проект близько року був лідером рейтингу».

Не роком єдиним

Позитивний вплив подібних конкурсів на культурне життя відзначає музичний журналіст Дарія Синельникова.

«Добре, що в Запоріжжі з'явився такий конкурс. Бо він дозволяє об'єктивно, шляхом голосування обрати найкращі гурти. Але більшість концертів зараз, - це рок, блек метал, слем та інші подібні напрямки, а то й узагалі музика, цікава тим, кому за 40. Є цікаві гурти іншого спрямування, але в Запоріжжі на них традиційно не звертають уваги. І цю тенденцію треба змінювати», – сказала Дарія Синельникова.

На думку Дарії Синельникової, цю проблему можна розв'язати: адже в Запоріжжі щороку виникають нові музичні проекти.

(Київ – Запоріжжя – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG