Доступність посилання

ТОП новини

«Дорожчий імпорт». Незабаром імпортні товари в Україні стануть дорожчими та менш доступними


Упродовж двох тижнів імпортні товари в Україні подорожчають. Парламент ухвалив Закон «Про внесення змін в деякі закони України з метою покращення стану платіжного балансу України через світову фінансову кризу», який тимчасово на 13% підвищує ввізне мито на низку продовольчих та промислових товарів. На думку депутатів, збільшивши надходження грошей з інших держав, Україна може покращити свій платіжний баланс. Під час економічної кризи ці надходження різко скоротилися. Як почуватимуться у цій ситуації пересічні українці й вітчизняні виробники? Чи будуть українці купувати дорожчий імпорт чи віддадуть перевагу вітчизняним товарам?

Подорожчання імпорту в Україні – необхідний крок

Україна має стимулювати національного виробника й підвищувати експорт, стверджує один із розробників закону, перший заступник голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Микола Круглов. «Нам потрібно заробляти свою валюту та дивитися за платіжним балансом. Сьогодні у нас 18 мільярдів у мінусі. Де знайти ці кошти, за рахунок яких товарів, які виробляються в Україні й можуть бути спожиті нашими громадянами? Можливо, невелика кількість людей, які не мають проблем з доларами, зможуть купувати імпортні товари, але будуть купувати дорожче».

Митні бар’єри можуть призвести до зростання цін

Будь-які митні бар’єри щодо руху імпорту є згубними для національної економіки, вважає економіст Володимир Лановий, оскільки це неодмінно спричиняє ріст цін на внутрішньому ринку і гальмує споживання та виробництво продукції в державі. «По окремих групах товарів такі тимчасові обмеження можливі, щоб підтримати окремі підприємства. Особливо ті, які не працювали або нові підприємства, які ще не накопичили ресурсів. Але це виняток із правил. Загалом, внутрішні виробники відразу підвищать ціну на власну продукцію відповідно до ситуації на ринку. А на ринку з’являться аналогічні імпортні товари більш високої вартості. Підвищення ціни залежить ще й від попиту. Якщо попит зменшиться – ці митні бар’єри можуть не привести до адекватного 13% підвищення цін, а можуть бути вполовину менше».

Легкові та вантажні автомобілі потрапили по переліку імпортних товарів, які обкладатимуться підвищеним митом. Уже зараз, через коливання курсу долара і низьку купівельну спроможність українців, обсяги продажу автівок скоротилися наполовину, а після запровадження підвищеного ввізного мита, вони впадуть ще на 10-15%, прогнозує а каже Олена Дем’янчук, представник одного з українських автосалонів. «Імпортер не може працювати собі у збиток, тому ціна автомобіля підвищиться на 13%. Хто планував купити авто, на деякий час відкладе цю покупку».

«Збільшення мита на імпортні товари в магазині не бояться»

До переліку імпортних товарів, які обкладатимуться підвищеним митом, потрапили, зокрема, алкогольні напої, м’ясні консерви, а також килими, взуття, автомобілі, кухонні плити, холодильники і пральні машини. Які нині на них ціни у супермаркетах побутової техніки і чи очікують продавці підвищення цін на них найближчим часом, з'ясовувала кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока.

Експерти говорять про суцільне подорожчання. Але в цьому магазині побутової техніки знижки до 20%. Старший продавець Валентин запевняє, що їхні ціни залишаються незмінними – на них не впливає навіть курс долара. «У нас знижки, однак не на всі моделі. Також діє акція: купуєте одну річ – отримаєте сертифікат на 10 % знижки на наступну покупку».

Ціни пральних машин починаються десь від 3 тисяч гривень, маленьких холодильників – теж.

У кредит під 0% можна брати не всю техніку, а лише окремі моделі. Про звичайні кредити написано на кожному ціннику.

Покупці знижкам і кредитам радіють, однак купувати не поспішають.

Олена: «Я хотіла купити чайник, який тиждень тому коштував 220 гривень. Сьогодні – 250 гривень. У магазині зростання ціни пояснюють зростанням курсу долара».
Ольга: «Я вибираю електроплиту, але поки що не буду купувати її, бо занадто вже вони дорогі».

Збільшення мита на імпортні товари в магазині не бояться. У них, мовляв, все одно ціни будуть набагато нижчі, ніж в інших магазинах Києва.

Підвищення ввізного мита захистить національного виробника

Встановлення митних обмежень на імпорт негативно впливає на стан національної економіки держави, вважає економіст Володимир Лановий, оскільки це призводить до подорожчання товарів на ринку, оскільки вітчизняний виробник також підвищує ціну на свою продукцію . Його колега Олексій Плотников, навпаки, вважає, що збільшення надбавки на ввізне мито і покращення платіжного балансу може захистити національного виробника, але лише цим обмежуватися не можна. «Для вирівнювання платіжного балансу потрібно підтримувати та стимулювати український експорт, а, можливо, й надати певні пільги експортерам. 13% надбавки на імпорт можуть бути лише складовою частиною комплексної програми».

Один із українських виробників, що постійно відчувають жорстку конкуренцію з боку іноземних фірм, - київське підприємство з виробництва електричних плит. Як запевнила його представниця Наталія, така продукція на складах зараз не залежується, а після підвищення ввізного мита – поготів. «Я не знаю, скільки наше населення потребує плит, але, думаю, що після підвищення ввізного мита вироблятимемо більше. Потужності виробляти більше у нас вистачить».

За даними Державного комітету статистики, торік експорт України склав 63 мільярди доларів, а імпорт – 80 мільярдів доларів (на 17 мільярдів доларів більше).


Чи будете Ви купувати імпортні товари за вищими цінами, чи віддасте перевагу вітчизняним?
Віктор Федорович, електрогазозварник: Я вибираю якісний товар. А от сьогодні,наприклад, взяв літні туфлі, вироблені в Києві - й мені подобається їхня якість.
Марія Миколаївна, пенсіонерка: Деякі вітчизняні товари за якістю кращі, ніж імпортні. Особливо це стосується одягу для дітей. Якщо буде вибір українського, купуватимемо наше.
Еро, інвестиційний банкір: Потрібно купувати завжди товари власного виробника, але ринок має бути відчинений і для імпорту, оскільки має бути конкуренція за якістю.
Людмила, продавець: Я надаю перевагу імпортним товарам, навіть якщо є вибір і вітчизняного. Побутову техніку купую лише іноземного виробництва, і мене це влаштовує.
Павло, адвокат: Я купуватиму вітчизняне. У нас немає справжнього європейського імпорту. Тому, я вважаю, що за якістю українське точно не гірше.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG