Доступність посилання

ТОП новини

МВС за продовження співпраці з ЄС у боротьбі з наркотиками


Перший заступник керівника Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Олег Шутяк звернувся до представників міжнародних організацій з проханням продовжити надання технічної, фінансової, навчально-методичної допомоги українським інституціям, що займаються боротьбою з обігом наркотиків.

За його словами, програма Європейської комісії й ООН, реалізація якої в Україні нині завершується, зробила значний внесок у боротьбу з наркотиками в країні.

Зокрема, Шутяк повідомив, що за роки дії програми в Україні виявили і конфіскували понад тонну героїну афганського походження, що є найбільшим досягненням не лише за роки існування незалежної України, але й за часи боротьби з наркотиками у Радянському Союзі.

«Національне законодавство України у галузі запобігання розповсюдженню наркотиків реформовано у відповідності до міжнародних стандартів; українські митники і правоохоронці пройшли спеціальні курси, наші підрозділи отримали сучасне електронне та дослідне обладнання для боротьби з розповсюдженням наркотиків в Україні», – також заявив Шутяк.

Водночас голова представництва ООН в Україні Френсіс О’Доннел зазначив, що за умов економічної кризи зростає кількість споживачів наркотиків, а отже, активізуються міжнародні злочинні групи, які постачають наркотичні речовини потенційним споживачам. За його словами, Україна є транзитною територією, крім того, на її території вирощуються власні природні наркотичні речовини, які потім імпортуються на захід від держави.

Починаючи з 2003 року, відповідно до домовленостей між урядами України, Білорусі та Молдови, а також угоди між Єврокомісією та ООН, реалізується програма запобігання зловживанню та боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Бюджет наданої технічної допомоги склав близько 11 мільйонів доларів на території всіх трьох країн, зокрема, в Україні – близько 4 мільйонів.

XS
SM
MD
LG