Доступність посилання

ТОП новини

Росія оприлюднить підбірку архівів, щоб заперечити Голодомор як геноцид


Російські експерти не виявили в архівах Росії, Білорусі й Казахстану жодного документа, який би підтверджував концепцію Голодомору початку 1930-х років як геноциду українського народу, заявив на прес-конференції в Москві керівник Федерального архівного агентства Росії (Росархіву) Володимир Козлов.

За його словами, російські історики й архівісти підготували й наприкінці цього року оприлюднять тритомник із понад 6 тисяч документів, які мають засвідчити, що, як він сказав, голод 1930–34 років в СРСР був наслідком злочинної політики сталінського оточення і особисто Сталіна стосовно всього СРСР, а не лише стосовно України.

«Звичайно, ніхто не планував жодного голоду», – заявив Козлов.

Ідеться про матеріали ЦК ВКП(б), державних органів, ОДПУ-НКВС, а також «листи простих трудящих до органів влади й до преси».

Тим часом Росархів уже підготував збірку деяких документів про голод, яку й представили на прес-конференції в середу.

За словами Козлова, до такої масштабної роботи росіян спонукала «політизація проблеми голоду 1930-х років в СРСР і її зведення в Україні до рамок геноциду українців».

Два тижні тому той же чільний російський архівіст заявляв, що віднайдені документи «заперечують» версію Голодомору як геноциду українського народу. Але тоді він говорив, що наразі його відомство не може оприлюднити ці документи, бо вони ще не розсекречені.

В Україні над пошуком архівних документів про Голодомор працюють Служба безпеки України та Інститут національної пам’яті. Вони виявили вже близько 200 тисяч документів, частина з яких уже оприлюднена.

Ці документи мають довести суть Голодомору в Україні саме як геноциду українського народу – голоду на тодішніх радянських етнічно українських землях, влаштованого владою штучно, через насильну конфіскацію харчів, на відміну від голоду тих самих років із величезними жертвами в інших частинах тодішнього СРСР, який стався через природний неврожай, що наклався на розвал сільського господарства.

Верховна Рада України в 2006 році визнала Голодомор 1932–33 років геноцидом українського народу.

Таке саме визнання зробили парламенти чи уряди кількох десятків країн світу.
XS
SM
MD
LG