Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві радились про те, як долати фінансову кризу в країні та мирити її лідерів


Президент Польщі Лех Качинський та прем’єр-мінстр Дональд Туск
Президент Польщі Лех Качинський та прем’єр-мінстр Дональд Туск

Варшава – У Варшаві за ініціативою президента Леха Качинського відбувся в середу Суспільний саміт, присвячений фінансовій кризі. Чим відрізняється польський антикризовий саміт від інших нарад? На відміну від попередніх зібрань, тут усе частіше лунали такі слова, як компроміс та злагода. Чи призведе економічна криза до тривалого примирення між президентом Лехом Качинським та прем’єром Дональдом Туском?

Головним успіхом саміту було те, що його ініціатор – президент Лех Качинський та прем’єр Дональд Туск заявили, що знайшли спільне рішення про те, які заходи має вжити Польща для подолання наслідків економічно-фінансової кризи.

Президент Лех Качинський схвально оцінює результати антикризового суспільного саміту. «Я сказав, що радію, однак не з приводу наявності кризи, а з того, що з’являються шанси спільно її подолати. Угода, про яку іде мова, має сенс суспільний, не політичний. Однак можливо, що ми досягнемо порозуміння і в цій сфері, так, щоб задовольнити усі політичні фракції», – сказав він.

Серед іншого, успіхом вважають те, що прем’єр Дональд Туск пішов на поступки у стосунках із президентом Лехом Качинським і має намір разом із президентом та опозиційною партією братів Качинських встановлювати термін запровадження в Польщі грошової одиниці євро.

«Нині мені здається, що ми разом наблизилися до обрання спільного курсу щодо запровадження євро. Він не має викликати протистояння в суспільстві», – вважає Дональд Туск.

Суспільне економічне віче в Польщі завершилось успіхом саме тоді, коли поляків охопив страх перед кризою.

Пересічні поляки готові до солідарності перед кризою. А польські лідери?

За найновішими результатами опитування громадської думки, кожен другий поляк готовий відмовитися від частини своєї зарплати, щоб лише зберегти роботу. Багато заводів після проведення консультацій із профспілками переходять на триденний робочий тиждень.

На думку фахівців, ці факти вказують на те, що поляки під час кризи зберігають холоднокровність та здоровий глузд, поводяться за принципами суспільної солідарності. Такої ж поведінки суспільство вимагає від лідерів країни.

Чи оголошене у середу перемир’я між президентом Лехом Качинським та прем’єром Дональдом Туском – це тривале явище на польській політичній сцені? Політолог Варшавського університету доктор Бартломей Біскуп ставиться до результатів саміту з поміркованим оптимізмом, оскільки обидва лідери залишаються головними суперниками в боротьбі за президентське крісло.

«Із одного боку, бачимо тут позитив для піару лідерів країни та політичних угруповань, що стоять за ними. З іншого, справа все-таки буде корисною для польської економіки, зокрема, для пом’якшення наслідків кризи, оскільки лідери країни визначили спільний курс для цього», – каже Бартломей Біскуп.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG