Доступність посилання

ТОП новини

Чи громадська акція «Купуй польське» врятує польську економіку


Дзвін на фондовій біржі у Варшаві
Дзвін на фондовій біржі у Варшаві

Варшава – Останнім часом уряд та опозиція в Польщі завзято сперечаються стосовно шляхів пом’якшення наслідків глобальної економічної кризи. Чи громадська акція «Купуй польське» матиме шанси підтримати польських виробників та зберегти робочі місця?

Польський уряд нещодавно ухвалив програму допомоги національній економіці, яка потерпає від світової кризи. Опозиція різко критикує прем’єра Дональда Туска та плани уряду, вимагає збільшити дефіцит бюджету, розпочати великі державні інвестиції та відмовитись від запровадження євро.

Президент Лех Качинський також хоче мати своє слово у підготовці антикризових заходів. Він переконаний, що слід захистити від банкрутства польських товаровиробників та суб’єктів підприємницької діяльності.

«Якщо брати до уваги, як іще недавно на долі цілого покоління поляків позначився страх перед безробіттям, то, на мою думку, нині найбільшого пріоритету набуває захист робочих місць», – заявляє президент.

Виникає запитання: як це здійснити? Окремі товариства працедавців та профспілки вважають, що для цього слід почати діяти за принципом «Купуй польське».

Чи, купуючи польські товари, поляки збережуть свою промисловість від банкрутства? Речниця профспілки «Солідарність» Марта П’юро бачить позитиви цієї акції.

«Не знаю, чи акція збереже їх, але вона може призвести до того, що серед покупців підвищиться попит на продукцію польських виробників. Тим самим це збереже робочі місця, також утримається рівень заробітної плати людей», – вважає профспілкова діячка.

Поляки ладні підтримати заклик

Чи польське суспільство підтримає заклик громадського руху «Купуй польське»? Пані Зося, пенсіонерка, що живе в малому місті неподалік Варшави, говорить, що навіть без заклику згори вона купує польські товари, особливо харчі.

«Відомо, що ми в рамках Євросоюзу зараз не зможемо повністю перекрити кордону для імпорту іноземних товарів за принципом: беремо своє, а чуже – ні. Однак вважаю, що ми повинні купувати товари вітчизняного виробництва. Я переконана, що там десь поза кордонами ніхто не хвилюється за нас, бо там кожен бачить не далі кінця свого носа», – каже пенсіонерка.

Пані Божена, власниця малої крамниці в одному з мікрорайонів Люблина, з радістю зустрічає дію акції «Купуй польське». Малі підприємці, особливо власники крамниць, нарікають, що їхні прибутки різко скорочуються через те, що зараз чи не в кожному польському місті з’являються великі торгово-промислові центри, зауважує пані Божена.

«Для мене очевидним є те, що ми маємо захищати польські товари, переважно саме їх продавати в наших крамницях. Не може бути так, що всюди створюються супермаркети, де продають в основному іноземні товари, там навіть пропонують німецьку сіль», – скаржиться власниця малої крамнички.

Представники профспілки «Солідарність» вважають, що громадська акція «Купуй польське» не суперечитиме правилам вільного ринку, а матиме лише символічне значення.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG