Доступність посилання

ТОП новини

25 мільярдів євро для Східної Європи


Брюссель – Банки та фінансові компанії Східної та Центральної Європи мають отримати упродовж двох років значну фінансову підтримку від Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку. Ці три найбільші світові фінансові установи оголосили про спільне створення програми допомоги банкам та компаніям країн, що найбільше потерпають від нинішньої кризи. Їм вони нададуть допомогу у сумі 24 з половиною мільярди євро. Європейські інституції жваво привітали таку ініціативу.

Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк вирішили об’єднати зусилля і допомогти країнам, що найбільше потерпають від кризи, – державам Східної та Центральної Європи.

Найзначніші фінансові вливання отримають Польща, Угорщина та Чехія. Проте гроші, що будуть надані, мають першочергово піти на надання кредитів підприємствам.

Речник Європейської Комісії Амадеу Алтафаж і Тардіу каже, що Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк та Світовий банк об’єднають зусилля разом із приватними банками та їхніми філіями, яких це стосується, а також владними структурами. Допомога, яку вони нададуть, матиме на меті зміцнити банки та заохотити надання кредитів.

Відновити довіру та припинити падіння


Уряди та установи влади цих держав і наглядові фінансові структури за участі згаданих трьох світових фінансових інституцій мають разом проаналізувати нагальні потреби східноєвропейських фінансових компаній.

Основна мета цього проекту – допомогти ослабленим кризою економікам нових членів Євросоюзу. Багатомільярдна допомога має у першу чергу повернути довіру до банків, відчинити їхні двері для надання позик великим та дрібним підприємствам, компаніям цих країн.

При цьому представниця Єврокомісії Амелія Торріш зазначила, що для всіх – і старих, і нових членів ЄС, разом із кандидатами на вступ і сусідами Євросоюзу – слід створити умови, які допоможуть їм якомога швидше вийти з кризи.

«Ми сподіваємося, що спільні зусилля і ЄС, і світових фінансових установ допоможуть нам задовольнити фінансові потреби, і особливо створити умови для економічного відновлення, припинити нарощування цієї негативної спіралі», – зауважила речниця.

В офіційному комюніке Світового банку говориться, що ця ініціатива є додатком до відповідей на кризу національних урядів та інших владних установ. Це має бути швидка, широкоформатна та скоординована допомога.

Стурбованість скрутним становищем, у якому опинилася банківська система країн Східної Європи, з’явилася після нещодавнього оприлюднення даних декількох європейських моніторингових груп. Дослідження свідчать про набагато швидше погіршення стану банківсько-фінансової системи східних та балканських держав порівняно з країнами «Старої Європи».

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG