Доступність посилання

ТОП новини

КС: Узгодження з Президентом змін у керівництві силових відомств – конституційне


Конституційний Суд визнав конституційним указ Президента Віктора Ющенка про затвердження переліку силових відомств, кандидатури керівників яких є обов’язковими для узгодження із Президентом до їх призначення.

Таке рішення КСУ оголосив його голова Андрій Стрижак.

Зокрема, суд встановив, що відповідно до Конституції, Верховна Рада, Президент і Кабінет Міністрів мають окремі повноваження в сфері національної безпеки й оборони, але лише Президент наділений повноваженнями здійснювати керівництво в цих сферах.

Відповідно до рішення, узгодження з главою держави кандидатур на керівні посади в силових відомствах, передбачених указом, не порушує право Кабміну самостійно вирішувати питання про призначення відповідних кандидатур на ці посади.

Зокрема, указ передбачає узгодження з Президентом кандидатур на посади першого заступника й заступника міністра оборони, керівника структурного підрозділу Адміністрації Державної прикордонної служби, керівника регіонального управління Держпприкордонслужби, керівника структурного й територіального підрозділів Служби зовнішньої розвідки й начальника центрального управління Служби безпеки України.

Влітку минулого року 49 народних депутатів направили до Конституційного Суду подання з проханням перевірити конституційність указу Президента «Про деякі питання здійснення керівництва в сфері національної безпеки й оборони», яким затверджувався перелік силових відомств, кандидатури керівників яких є обов’язковими для узгодження із Президентом до їхнього призначення.

У поданні депутати заявляли, що глава держави, видавши цей указ, вийшов за рамки встановлених Конституцією повноважень.

XS
SM
MD
LG