Доступність посилання

ТОП новини

Зменшення зарплат посадовцям, подорожчання хліба, неузгодженість норм Конституції (Огляд преси)


Київ – «Покарання карбованцем» вищого керівництва країни – справедлива розплата за їх політичні та економічні провали». У статті під таким заголовком газета «Факти» розповідає про зменшення зарплат високопосадовцям. І хоча заощаджені на політичній еліті кошти з точки зору державного бюджету не вельми втішають, зате, як зазначає видання, в перерахунку на середньостатистичні пенсії і зарплати вони порадують тисячі українських громадян.

У цьому ж числі «Фактів» столичний градоначальник Леонід Черновецький розповідає про своє бачення подій, що відбуваються в місті й у країні в цілому. «Поки я мер, у Києві не з'явиться жоден новий податок чи збір. Жодної моєї ініціативи з цього приводу не було і немає», – переконує читачів видання столичний голова.

Газета «Вечірній Київ» інформує, що незабаром хліб може подорожчати щонайменше на 10-15%. Серед причин – підвищення Держрезервом ціни на борошно, подорожчання газу, збільшення ставок валютних кредитів. Нині у структурі споживчого кошика хліб займає 5,5%. У разі подорожчання його на третину загальний рівень інфляції підвищиться на 1,5%. На перший погляд, цифри наче й не вражають, але для багатьох це відчутне схуднення сімейного бюджету, зазначає видання.

Конституція держави має бути цілісною, їй повинні суворо відповідати всі інші закони та підзаконні акти. Але, як стверджує дописувач газети «Голос України», деякі норми Конституції України суперечать одна одній, нечітко визначають порядок і принципи реалізації прав громадян, не відповідають чи не повною мірою відповідають принципам справедливості, загальнолюдським цінностям та наявним фактичним обставинам. Скажімо, депутатам гарантується безкарність у разі голосування за незаконні рішення. А протистояння між урядом і Президентом, між політичними партіями санкціонується Основним Законом. Докладніше про це розповідається у статті «Про узаконене беззаконня».

На секретному об’єкті поблизу Вінниці, де свого часу господарювали нарком Ворошилов і фельдмаршал Кейтель, з’явилися нові мешканці – монахи. Як інформує газета «Нова», у бункері вже відбуваються богослужіння. Більше про те, як військовий об’єкт перетворився на храм Божий, оповідається в матеріалі «Для чого розконсервували «атомний» підземний бункер?».

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG