Доступність посилання

ТОП новини

Україна рекомендуватиме Румунії відкликати 2 військових дипломатів


Україна має намір рекомендувати Румунії відкликати двох військових дипломатів, відреагувавши на аналогічне звернення Румунії до української сторони.

Про це повідомив міністр оборони Юрій Єхануров.

«Наша відповідь буде адекватною», – сказав він. За словами міністра, така реакція надійде найближчим часом.

Він уточнив, що дзеркальна реакція є міжнародною практикою, в іншому разі це б трактувалося, що українська сторона визнає звинувачення румунської сторони.

Раніше Румунія рекомендувала Україні відкликати двох своїх військових дипломатів – військового аташе і його помічника.

Днями в Румунії оголосили про затримання румунського кадрового військового і громадянина Болгарії за шпигунство і пов’язують цю справу з Україною.

За повідомленнями, цей військовий, Флорічел Акім, упродовж 2002–2007 років переписував зі службових комп’ютерів документи, які становлять державну таємницю, розкриття яких може поставити під загрозу національну безпеку Румунії. Ішлося про дані про військові системи зв’язку, частоти роботи радарів, мапи союзу НАТО, схеми й інші дані про військову техніку.

Отриману інформацію військовий нібито передавав своєму приятелеві, громадянинові Болгарії. А той заявив прокурорам, що ці дані від нього отримував неназваний, за його словами, «представник України в Бухаресті», який на початку 2000-х років заприятелював із болгарином і висловив бажання отримувати військову інформацію за суми в 800–1000 доларів.

XS
SM
MD
LG