Доступність посилання

ТОП новини

Литва заступилася за Україну. Юлія Тимошенко наближається до цейтноту (європейська преса)


Прага – Європейські газети обговорюють рішення НАТО про відновлення повномасштабної співпраці з Росією. Оглядачі також зауважують, що на саміті альянсу в Брюсселі не обійшлося й без суперечок, зокрема, щодо України. Деякі європейські видання звертають увагу на нібито чисто внутрішньоукраїнський характер боротьби довкола «Нафтогазу України» і наголошують, що з наближенням виборів Президента у багатьох політиків у Києві здають нерви. Хоча кілька центральних європейських газети зауважили, що не все гаразд з нервами і у Володимира Путіна, особливо, коли йдеться про обшуки СБУ в «Нафтогазі України».

Впливова лондонська «Таймс» вважає, що рішення НАТО про відновлення повномасштабної співпраці з Росією «було прагматичним і правильним». Газета також наголошує, що головним поштовхом до цього стала зміна адміністрації у Вашингтоні, про що сказала Гілларі Клінтон у Брюсселі. «Таймс» тут інформує і про те, що «ухвалене це рішення не без суперечок. Литва порушила обов’язковий для 26 країн-членів консенсус, заявивши, що цей крок передчасний і зовсім не додасть оптимізму Україні та й іншим державам, які на собі випробовують тиск з боку Росії. Тому Клінтон наголосила, що НАТО і Москва зберігають розбіжності з проблеми Грузії, а також підтвердила підтримку США ідеї вступу України до НАТО».

Австрійська «Ді Прессе» називає події із захопленням спецпідрозділом СБУ приміщення «Нафтогазу України» чисто «внутрішньо-українським конфліктом», продовженням гострої боротьби Президента і Прем’єра. Ця газета також зауважує, що «цього тижня Юлія Тимошенко вимагала проведення дострокових виборів – вона наближається до цейтноту, час уже не терпить. Економіка на краю прірви. Валютні резерви тануть...Без грошей МВФ тенденцію не здолати, Тимошенко саме посварилася з Міжнародним валютним фондом... а на Майдані, де раніше панували «помаранчеві», вже з’явилися гасла «Проти всіх!», - резюмує австрійська «Ді Пресса».

Німецька «Гандельсблатт» запитує, чому у Володимира Путіна саме зараз здають нерви і «він починає все частіше бути подібним до найбільш нестриманого, буйного політика в державі»? Газету дивує, що Володимир Путін, знаючи у четвер, що Україна вже перерахувала більшу частину газового боргу за лютий, раптом «перед телекамерами загрожував Україні новим зупиненням постачання газу». Газета приходить до висновку, що у Путіна склалося ще із часів Помаранчевої революції хворобливе ставлення до України і він «реагує на те, що відбувається у сусідній державі, як бик на червону ганчірку».

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» зі свого боку зауважила, що Володимира Путіна найбільше рознервували, «вкрай занепокоїли» події у «Нафтогазі України», де СБУ шукало документи про «незаконне переспрямування» газу на суму у 700 мільйонів євро.

А британський кореспондент «Ґардіан» у Москві Люк Гардінґ наводить слова експертів, які вважають, що своїми випадами на адресу України «Путін не хоче підривати позиції Тимошенко..., яка нещодавно стала на промосковську позицію і є першочерговою кандидатурою Кремля на посаду Президента України».

Британська «Дейлі Телеґраф» повідомила, що основні деталі контракту на бій між скандальним британським боксером Дейвідом Хейєм і українським супер-чемпіоном світу у надважкій вазі Володимиром Кличком нібито вже узгоджені. Йдеться також про можливе місце поєдинку 20 червня цього року – це або Німеччина, або Україна. Газета також цитує Хея, який похваляється побити обох братів Кличків, які тримають головні пояси чемпіонів світу у надважкій ваговій категорії.

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG