Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон заспокоїла європейців щодо Росії


Спроби адміністрація США активніше співпрацювати з Росією не відміняє американської підтримки Європі, заявила держсекретар США Гілларі Клінтон, виступаючи на зустрічі з європейською молоддю в Європарламенті.

«Наші відносини з Росією в жодному разі не скасовують нашої підтримки прагненням Грузії, країн Балтії, Балкан чи інших регіонів Європи до незалежності, свободи, самостійності в ухваленні рішень та виборі курсу без недоречного втручання з боку Росії», – сказала Клінтон.

Держсекретар також заявила, що переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим не змінять позиції Росії, з якою не погоджується нова американська адміністрація, зокрема, щодо вступу деяких країн до НАТО чи Євросоюзу.

«Безумовно розбіжності будуть, – заявила вона. – Ми не погоджуємося з тим, що Росія може накладати своє вето на бажання деяких країн приєднатися до НАТО чи ЄС. Чи з тим, що будь-яка країна може мати свої сфери впливу. Ми не згідні з тим, що держава замінює внутрішні інтереси громадян окремої країни (своїми власними) зовнішніми інтересами. Ми (з Росією) справді маємо розбіжності».

Пізніше сьогодні в Женеві державний секретар США має зустрітися з міністром закордонних справ Росії.

Центральними темами їхніх переговорів будуть, за очікуваннями, ситуація в Афганістані, ядерна програма Ірану, проблеми з системою ПРО та нерозповсюдження зброї масового знищення.

XS
SM
MD
LG