Доступність посилання

ТОП новини

В умовах наростання світової економічної кризи найбільше потерпають жінки


Прага – Міжнародна організація праці (МОП) б’є тривогу з приводу того, що в умовах наростання світової економічної кризи чи не найбільше потерпають жінки. Їхня частка серед працевлаштованих у світі падає, що є проявом ґендерної нерівності і порушення прав людини, особливо жінок. Подібна ситуація і в Україні, де і в політиці і на роботі жінок набагато менше, аніж чоловіків.

Міжнародна організація праці очікує, що у 2009 році кількість безробітних жінок зросте на 22 мільйони. На кінець 2008 року у світі налічувалося 5,9 відсотка непрацевлаштованих чоловіків і 6,3 відсотка безробітних жінок. Серед 3 мільярдів працевлаштованих у світі у 2008 році лише 40 відсотків складали жінки. Очікується, що у 2009 році рівень безробіття у жінок складатиме 7,4 відсотка, а серед чоловіків лише 7 відсотків.

За даними МОП, найшкідливіші умови праці для жінок порівняно з чоловіками з усього світу є в регіоні Південної Америки і Карибського басейну. Менш шкідливі умови праці для жінок у регіоні економічно розвинених країн Східної Азії.

Звіт МОП, який вийшов на початку березня цього року, стверджує, що «вразливість жінок перед безробіттям у 2009 році буде на 3–4 відсотки вищою від уразливості перед безробіттям серед чоловіків».

У звіті відзначено, що рівень безробіття у країнах колишнього СРСР значно вищий від світового, і ця тенденція зберігатиметься й у 2009 році. Доля безробітних жінок наростає тут також швидше, аніж в середньому у світі.

В Україні безробітних жінок більше, ніж чоловіків

Взагалі тенденція щодо більшої кількості безробітних жінок в Україні стабільна. Якщо у 2007 році серед майже 700 тисяч безробітних жінки складали майже 400 тисяч, то у 2009 році в січні з майже мільйона безробітних, за офіційними даними Держкомстату, жінок було близько 500 тисяч, чоловіків на 70 тисяч менше. Лише за січень 2009 року армія безробітних в Україні поповнилася, за офіційними даними, на 60 тисяч осіб, і жінок серед них знову більше від половини.

Ґендерна нерівність в Україні проявляється чи не найбільше у Верховній Раді. Тут лише 8 відсотків жінок-депутатів. Такого немає навіть у Середній Азії – наприклад, у Казахстані жінок у парламенті до 15 відсотків, в Узбекистані – до 18, в Киргизстані – понад 20 відсотків. Навіть у Росії жінок у Державній думі до 14 відсотків. А в таких європейських країнах, як Швеція, жінок у парламенті – 47 відсотків, Нідерландах – 42 відсотки. У США жінок у Конгресі 17 відсотків.

МОП закликає до боротьби проти зростання приниження жінок в умовах кризи

У звіті Міжнародної організації праці йдеться й про заходи, спрямовані на зменшення ґендерної нерівності і поліпшення становища жінок в умовах світової економічної кризи. МОП закликає уряди посилити контроль за проявами соціального приниження жінок та дати більше захисту жінкам у їхніх правах на працю, кращі умови цієї праці тощо.

МОП звертає увагу на велику роль жінок у стабілізації психологічної ситуації у суспільстві в умовах наростання світової фінансової та економічної кризи.

Відтак Міжнародна організація праці закликає політиків розробляти заходи для зменшення негативного впливу кризи на жінок.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG