Доступність посилання

ТОП новини

Невтішні прогнози щодо світової економіки і безробіття


Росія -- Черга на біржі труда у Москві, 22 січня 2009 р.
Росія -- Черга на біржі труда у Москві, 22 січня 2009 р.

Прага – Дотепер сумні економічні прогнози погіршуються ще більше. Міжнародні організації попереджають, що цього року понад 50 мільйонів людей у світі можуть втратити роботу. Оглядачі вважають, що нинішні економічні тенденції є найгіршими за останні 60 років. Невдоволені економічною політикою своїх лідерів тисячі людей виходять на європейські вулиці з протестами.

Міжнародна організація праці заявляє, що світу загрожує криза робочих місць. Навіть за найбільш оптимістичними прогнозами цього року втратять роботу 18 мільйонів людей. Це якщо уряди негайно ухвалять економічні програми, які допоможуть відновити зростання. У найгіршому випадку без праці опиниться 51 мільйон осіб.

У державах СНД і Центральної Європи безробітним може стати кожен десятий, вважають у Міжнародній організації праці. Тут на робочі місця також претендуватимуть заробітчани, зазначає головний автор звіту Лоренс Джонсон.

«Це проблема. Ми знаємо, що люди можуть втратити роботу в інших частинах Європи і захочуть повернутися додому, жити зі своїми родинами, щоб заощадити гроші. Це означає, що безробітними у регіоні буде від 15 до 18 мільйонів людей», – зауважив Джонсон.

Це, звісно, неповна картина. Офіційні цифри не охоплюють тіньової економіка та сезонних робіт. Але ясно, що хвиля безробіття рухається на схід, де через зниження попиту в Західній Європі зупиняється виробництво.

Сумну картину доповнюють нові дані Міжнародного валютного фонду, який передбачає, що цього року світова економіка ледь животітиме. Загальний прогноз на цей рік – зростання у пів відсотка. Це найгірший показник за останні 60 років.

Виконавчий директор МВФ Домінік Стросс-Кан говорить, що становище поліпшиться, якщо вдасться швидко перебудувати банківську систему, щоб відновити кредитування економіки.

Наразі МВФ вже виділив майже 50 мільярдів доларів на допомогу державам, що найбільше потерпають від кризи. У цьому списку такі держави Євросоюзу як Угорщина та Латвія, а також Україна, Білорусь, Ісландія, Сербія та Пакистан. Тривають переговори про позику МВФ Туреччині.

Страйки у Франції і Німеччині

Тим часом невдоволення економічною політикою урядів вже вихлюпується на вулицю. Через це у Франції в четвер страйкують сотні тисяч людей. Вони вимагають зберегти робочі місця і допомогти малому і середньому бізнесу.

Таку акцію підтримали головні профспілки, які раніше часто сварилися. Представник залізничних профспілок Франції Філіп Ґітер заявив телеканалу Ройтерз: «Беруть участь всі профспілки. Настає момент, коли треба забути про розбіжності і об’єднатися навколо однієї спільної, потужної і легітимної вимоги».

У результаті страйку в Парижі виникли перебої з роботою громадського транспорту, закрилися школи, банки і поштові відділення.

Також у четвер проводять попереджувальний страйк німецькі залізничники. Вони вимагають поліпшення умов праці та підвищення зарплат. Ця акція передовсім зачепила регіональне сполучення, але мало не перешкодила міжміським поїздам.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG