Доступність посилання

ТОП новини

Справжня історія українських міст давніша за офіційну


Київ – Виявляється, деякі українські міста набагато старіші, ніж офіційні дати їх заснування. Так, місто Запоріжжя засноване не солдатами Російської імперії у кінці 18 століття, як вважалося, а козаками отамана Северина Наливайка на двісті років раніше.

Секретар Запорізької міської ради Юрій Каптюх народився у селі Вознесенка, територія якого зараз є центром міста Запоріжжя. Змалечку він чув від батьків, що їхніх предків 400 років тому заслав у ці краї польський уряд, за участь у повстанні отамана Северина Наливайка. Здивуванню Юрія Каптюха не було меж, коли він разом з директором обласного музею Георгієм Шаповаловим знайшов підтвердження цього факту. А саме – історичні документи з прізвищами 20 поселенців, серед яких секретар міськради впізнав спогади свого та своїх друзів дитинства.

«Для мене це було відкриттям! Місто Олександрівськ, нині Запоріжжя, утворили 2000 поселенців, а в розташованому поруч селі Вознесенка вже мешкало 4000 чоловік! Село заснували 20 сімей, що приїхали сюди після козацького повстання. Запоріжжя дійсно старіше, ніж його офіційний вік, 237 років. У нас є підтвердження, що історія міста налічує понад тисячу років», – розповідає Юрій Каптюх.

Юрій Каптюх запропонував Запорізькій міській раді переглянути офіційний рік заснування міста. А унікальні історичні факти опубліковані у ювілейному виданні до 70-ліття створення центрального, Орджонікідзевського району Запоріжжя.

З тим, що Запоріжжя - набагато давніше місто, ніж вважається офіційно, погоджується й голова Запорізької райдержадміністрації, історик козацької доби Олександр Олійник: «Запоріжжя виникло не з російського ретраншементу у 1772 році. Тут коло острова Хортиця споконвіку селилися й господарювали запорозькі козаки. А поселення на Крарійській переправі, розташоване в нинішніх межах міста, безперервно існує з 770 року, його бачили ще візантійські історики».

Відповідь – радіовуглецевий метод?

Втім, оптимізму місцевих дослідників не поділяє завідувач Центру регіоналістики Інституту історії НАН України Ярослава Вірменич. Вона говорить, що ідеї збільшити вік того чи іншого міста зараз надзвичайно модні.

«Це стосується не лише Запоріжжя. Але в нас немає методики, за якою можна визначити поселення як основу сучасного міста. В Росії вона є: це радіовуглецевий метод. Археологічні знахідки піддають хімічній реакції, та з точністю до року визначають, коли в тому місці оселилися люди. Поки в нас цього нема, історія більшості українських міст ґрунтується на міфології», – зазначила Ярослава Вірменич.

Ярослава Вірменич стверджує, що навіть півторатисячолітня історія Києва викликає сумнів. Місто на нинішній території столиці то з’являлося, то зникало, то перетворювалося на село. Фахівець НАН каже, що за документами, найстарішими в Україні є міста Причорномор’я, засновані ще ґенуезцями та давніми греками. Так, за візантійськими хроніками, місто Євпаторія налічує 2500 років. Але щоб Запоріжжя, Євпаторія та інші міста України офіційно підтвердили своє давнє походження, потрібні додаткові докази та дорогі радіовуглецеві досліди.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG