Доступність посилання

ТОП новини

До Дня Тибетського прапора в Чехії приєдналось 354 міст і сіл


Сьогодні демократичний світ відзначає День Тибетського прапора.

У Чеській Республіці цього року традицію підтримали мерії й районні ради 343 міст і сіл. Прапор Тибету майорить також на будівлі парламенту Чехії, його вивісили представники Партії зелених. До акції приєднались і сотні осіб по всій країні.ы

Цьогорічне відзначення Дня Тибетського прапора співпадає з 50-літтям від дня кривавого придушення повстання за незалежність Тибету, яке розпочалось у столиці Лхасі 9 березня 1959 року. Тоді китайське військо зайняло Тибет, у повстанні загинуло понад 80 тисяч тибетців. А духовний лідер Тибету Далай-Лама був змушений емігрувати, сьогодні він живе у вигнання в Індії.

Прапор Тибету представляє собою полотнище, в центрі якого засніжена гора на тлі жовтого сонця з червоно-синіми променями. Вперше прапор використав в 1912 році тодішній Далай-Лама як знак об’єднання всіх військових знамен Тибету. Прапор у 1955 році став офіційним прапором Тибету. Після придушення повстання влада Китаю заборонила використання його.

День Тибетського прапора відзначають від середини 1990-х років, це символічне відзначення покликане звернути увагу демократичного світу на порушення прав людини в Тибеті.
XS
SM
MD
LG