Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські євреї вшановують пам’ять духовного лідера


У неділю в центрі Дніпропетровська, на будинку №15 по вулиці Барикадній, відкрили меморіальну дошку головному рабинові Катеринослава-Дніпропетровська 1910–30-х років Леві-Іцхакові Шнеєрсону.

За інформацією з прес-служби Дніпропетровської єврейської громади, меморіальна дошка стала окрасою будинку, де мешкав духовний лідер євреїв, відомий філософ і релігійний діяч минулого століття.

На першому поверсі будинку відкрили експозицію, присвячену життю і громадській діяльності рабина.

Леві Іцхак Шнеєрсон (1878–1944) – головний рабин Катеринослава-Дніпропетровська з 1909 по 1939 рік. Був обраний духовним лідером місцевих євреїв, коли йому не виповнилося й 30 років. У 1925 році його авторитет виріс настільки, що йому навіть пропонували стати головним рабином Єрусалима.

Євреї розповідають, що Леві Іцхак Шнеєрсон присвятив життя допомозі нужденним: організовував фонди оплати адвокатів для бідних, опікувався біженцями й знедоленими.

Він відмовився підписувати заяву про відсутність релігійних переслідувань в СРСР, ухвалену на догоду радянській владі у Харкові на з’їзді рабинів.

У 1939 році був звинувачений в антирадянській діяльності і висланий як соціально небезпечний до Казахстану, де й помер 1944 року. Після нього лишилося кілька неопублікованих книг.

Могила Шнеєрсона на єврейському цвинтарі в Алмати в Казахстані є місцем паломництва для вірян.

Реабілітований 1989 року.

1995 року в США і в Ізраїлі вийшла тритомна біографія рабина, активну участь у створенні якої брали дніпропетровські євреї.

Єврейська громада Дніпропетровська – одна з найчисленніших національних меншин: вона налічує близько 40 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG