Доступність посилання

ТОП новини

У Ризі вшанували пам’ять латиських легіонерів


У столиці Латвії декілька сотень осіб поклали на честь латиських легіонерів квіти біля Пам’ятника Свободи.

Латиський легіон Waffen SS був сформований після поразки німецьких військ під Сталінградом і складався з двох дивізій загальною чисельність в більш як 80 тисяч бійців. 16 березня 1943 року легіон прийняв свій перший бій під Великими Луками на території сучасної Росії.

Заходи, які проводять у Латвії 16 березня ветерани Латиського легіону та їхні прихильники, кожного року викликають значний ажіотаж в Латвії та за її межами.

Сьогодні, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Риги, прихильники легіонерів, представники радикальної партії Visu Latvijai («За Латвію») створили біля Домського собору, де проходило богослужіння пам’яті загиблих легіонерів, алею з латвійських національних прапорів.

У свою чергу супротивники вшанування легіонерів, представники Латвійського антифашистського руху організували акцію протесту, одягнувши смугасті тюремні шапки і скандуючи: «Фашисти, фашисти». Окремі з них затримані.

Ризька міська влада заборонила цього року в день пам’яті латиських легіонерів проводити заходи біля пам’ятника Свободи, однак покладання квітів не забороняли.

З метою запобігти провокаціям біля пам’ятника встановлені загороджувальні бар’єри, центр Риги охороняють чисельні загони поліції.

Незважаючи на спроби колишніх легіонерів пояснити, що вони не були членами SS, поза межами Латвії, зокрема, у Росії, їх називають «колишніми есесівцями».

Військові з’єднання Waffen SS були фронтовою складовою в структурі SS, елітної гвардії нацистської партії НСДАП. На відміну від власне SS, яка призначалася для «арійців», до Waffen SS набирали й тих, кого нацисти вважали «неарійцями», при цьому набір на окупованих територіях був значною мірою примусовий.

Так само на відміну від власне SS, яка мала в першу чергу каральні функції, війська Waffen SS призначалися для бойових дій на фронтах. Та наприкінці Другої світової війни деякі частини зі складу Waffen SS використовувались нацистами і з каральною метою.

На Нюрнберзькому процесі Міжнародного військового трибуналу 1945–46 років усю SS, разом із Waffen SS, визнали злочинною організацією.

При цьому рекрутованих примусово злочинцями не вважали.

Цей виняток на Заході застосували, зокрема, щодо колишніх бійців Латиського і Естонського легіонів.

У сучасній Росії натомість колишніх легіонерів прирівнюють до нацистів, «фашистів» і «есесівців».

XS
SM
MD
LG