Доступність посилання

ТОП новини

Чехія тимчасово відклала ратифікацію угод зі США про ПРО


Уряд Чехії в вівторок зняв із голосування в парламенті угоди про розташування в країні радіолокаційної станції нової пропонованої американської системи протиракетної оборони і про умови такого розташування, бо голосів за їхню ратифікацію цього дня було замало.

Владна коаліція не має більшості в Палаті депутатів, нижній палаті чеського парламенту.

Як пояснив прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, цього дня в залі засідань через хворобу чи травму не було двох депутатів, голоси яких були необхідні для ратифікації.

Але, наголосив він у телевізійному виступі, це не означає, що Чехія відмовляється від ратифікації угод. За словами прем’єра, до неї можуть повернутися в будь-який час. Можливо, це станеться після саміту НАТО на початку квітня і переговорів із адміністрацією нового президента США Барака Обами, який сам відвідає Прагу 4–5 квітня після того саміту.

Верхня палата чеського парламенту, Сенат, уже схвалила ратифікацію цих угод у грудні минулого року.

Другу частину системи ПРО, базу десяти протиракет, Сполучені Штати збираються розташувати в Польщі.

Обама заявляв, що ці плани попередньої адміністрації мають переглянути з огляду на ефективність такої системи, і уточнював, що такі його слова не означають скасування цих планів.

Керівники і Чехії, і Польщі вже висловлювали сподівання, що США дотримаються підписаних із ними угод про розташування цієї системи.

США заявляють, що нова система має на меті захист від імовірного в майбутньому ракетного нападу з боку Ірану.

Росія ж виступає категорично проти цих оборонних планів і стверджує, що вони становлять загрозу її безпеці.

Нинішні події в Празі Москва ще не коментувала.
XS
SM
MD
LG