Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ допоможе ЦВК напередодні президентських виборів


Організація з безпеки і співпраці в Європі, зокрема, планує на початку квітня цього року передати Центральній виборчій комісії України офісне обладнання та комп’ютери на суму 1 мільйон 600 тисяч євро.

Обладнання передадуть у рамках довгострокового виборчого проекту, що реалізується з 2008 року, повідомив сьогодні на брифінгу координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Любомир Копай.

Ідеться, зокрема, про декілька тисяч комп’ютерів та принтерів, у тому числі кольорових. Цим обладнанням передбачається забезпечити 755 виборчих комісій. А 2 тисячі 600 співробітників органів ведення реєстру виборців пройдуть відповідні тренінги.

Посол нагадав, що довгостроковий виборчий проект реалізується за трьома напрямками: сприяння у вдосконаленні виборчого законодавства; допомога у створенні реєстру виборців; організація навчання членів виборчих комісій.

Відповідно до цих напрямів, перед президентськими виборами в Україні координатор проектів ОБСЄ пропонує для вдосконалення виборчого законодавства України створити «незалежний майданчик», куди запрошуватимуть усіх провідних українських і міжнародних експертів з виборчої тематики, а також представників політичних сил України.

За словами представників ОБСЄ, під час таких зустрічей українські політики й експерти можуть радитися, консультуватися, а також пропонувати свої варіанти змін до виборчого законодавства країни.

На думку представників ОБСЄ, Україні слід уніфікувати всі законодавчі акти стосовно виборчого законодавства в один виборчий кодекс.

Крім того, в Україні діє застаріле виборче законодавство, і його слід удосконалити для уникнення проблем, які виникали під час проведення попередніх виборів у країні, вважають в ОБСЄ.
XS
SM
MD
LG