Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: До виборів необхідно ухвалити зміни до Конституції


Стабільності без внесення змін до Конституції в Україні не вдасться домогтися, наголошує Президент. Він також висловлюється за створення двопалатного парламенту

Сформувати зміни, розглянути в парламенті, провести загальнонаціональний референдум – поставити крапку, а потім йти на президентські вибори. Переконаний, що треба йти на парламентські вибори і формувати стабільну і нову основу», – сказав Президент Віктор Ющенко в ефірі «5 каналу» в п’ятницю ввечері.

Віктор Ющенко наголосив, що стабільності без внесення змін до Конституції в Україні не вдасться домогтися.

Він також застеріг політичні сили від тіньового механізму розробки і внесення змін до Конституції.

Ющенко за створення двопалатного парламенту

Президент висловлюється за створення верхньої палати парламенту з представників регіонів.

За словами Віктора Ющенка, створення верхньої палати парламенту гаситиме «той лобізм, той партійний підхід або навіть ідеологічний підхід, який може виникати в нижній палаті»

«Ми повинні ставити питання про верхню палату українського парламенту», – заявив голова держави, наголосивши, що у верхній палаті могли б працювати представники регіонів.

Президент вважає, що створення верхньої палати парламенту сприятиме стабілізації ситуації в країні. «Верхня палата – це не тільки орган представництва. Це той орган, який дасть стабільність інституціям держави, які не входять до компетенції нижньої палати», – зауважив Ющенко.

За його словами, питання створення верхньої палати парламенту може бути внесене до проекту змін до Конституції.

Раніше Президент уже висловлювався за необхідність створення двопалатного парламенту.

Ющенко: Закон про тимчасові слідчі комісії – спроба тиску

А коментуючи ухвалення закону про тимчасові слідчі комісії, Віктор Ющенко розцінив це як спробу чинити тиск на голову держави. «Зрозуміло, залишилося там три-чотири місяці до початку виборчої кампанії. Нетерпіння велике, деякі фальстарти зробили», – додав він.

15 січня 2009 року парламент ухвалив Закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України».

Цим законом передбачено утворення, зокрема, тимчасових слідчих комісій для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину, які наділяються надзвичайно широкими повноваженнями, в тому числі передбаченими Кримінально-процесуальним кодексом України для органів досудового слідства.

7 лютого Президент повернув до парламенту цей закон зі своїми пропозиціями для повторного розгляду.

3 березня парламент подолав вето Президента на закон, відхиливши всі 19 зауважень голови держави.

16 березня Володимир Литвин на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів оприлюднив лист від Президента Віктора Ющенка про те, що голова держави відмовляється підписувати Закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», бо вважає його таким, що не відповідає Конституції, і звернеться до Конституційного Суду щодо його конституційності.

Відтак закон оприлюднено за підписом Голови Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG