Доступність посилання

ТОП новини

Чи чехам до України? Ющенко їде до Праги з державним візитом


Прага – У вівторок Президент України з дводенним державним візитом має прибути до Чехії, яка нині головує у Європейському Союзі. Це перший візит до Чехії найвищого за рангом українського посадовця після січневого українсько-російського газового конфлікту, в результаті якого постраждала і Чехія. Тому з чеської перспективи у діалозі з Україною важливі насамперед енергетичні питання.

Візит Віктора Ющенка до Праги планували давно. У програмі спершу численні зустрічі з чеськими урядовцями, а потім спілкування з українською діаспорою і відкриття пам’ятника Кобзареві.

Речник посольства України в Чехії Андрій Моторний розповів Радіо Свобода: «Програмою візиту передбачені зустрічі Ющенка з його чеським колегою Вацлавом Клаусом, прем’єр-міністром країни Міреком Тополанеком, головою Палати депутатів парламенту Мілославом Влчкем. Сторони планують обговорити широке коло питань, пов'язаних із подальшим розвитком українсько-чеських відносин, перспективами вступу України до НАТО і Євросоюзу тощо».

Чи буде Україні чим платити за газ?

Чехів на зустрічах із Віктором Ющенком насамперед будуть цікавити енергетичні та пов’язані з ними економічні питання, вважає аналітик чеської Асоціації з міжнародних питань Карел Свобода.

«(Президент) Клаус буде цікавитися, чи Україна може розраховуватися щомісяця з Росією за газ. Напевно він буде цікавитися економікою, тому, що економічне становище в Україні нині жахливе. Клаус, без сумніву, як економіст буде обговорювати це», – зазначив чеський аналітик.

Про перспективи зближення України з Євросоюзом із президентом Чехії можливо краще багато не говорити, радить Карел Свобода, адже Вацлав Клаус відомий на весь світ євроскептик. Та й цим питанням в Чехії передовсім займається уряд. Але прем’єрові Міреку Тополанекові у вівторок напевно буде не зовсім до Віктора Ющенка. У парламенті знову голосуватимуть про довіру його уряду.

Перед візитом Президента України до Праги прес-служба Банкової зазначила, що його важливе завдання – забезпечення підтримки Чехією лібералізації візового режиму між Україною і ЄС. Але, як каже чеський політолог, якщо ж із вуст чеських урядовців і прозвучать слова про потребу відмовитися від візових завіс, то без згоди Брюсселя вони залишаться декларацією.

Чехи не певні, чи місце України в НАТО

Стосовно вступу України до НАТО, то чеський уряд підтримує таку політику Президента України. Натомість президент Чехії скептик і в цьому питанні.

«Президент Клаус не надто виступає за вступ України до НАТО. Він вважає, що Україна не зовсім готова до цього, спершу вона має розв’язати свої внутрішні проблеми. Але підтекст – краще взагалі ні», – зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода чеський аналітик Карел Свобода.

Такі самі сумніви має і чимало пересічних чехів. За даними опитування, яке проводили в січні, 34 відсотки чехів хочуть бачити Україну в НАТО, а 39 відсотків – ні. Натомість три чверті жителів Чеської Республіки своїм членством в Альянсі цілком задоволені.

Тернистий шлях пам’ятника Кобзареві у Празі

Пам’ятник Тарасові Шевченку, який мають відкрити у Празі 25 березня.
Крім питань енергетики та безпеки, у Празі Віктор Ющенко не омине і гуманітарної сфери. У середу, 25 березня, разом із дружиною Президент має взяти участь у відкритті пам’ятника Тарасу Шевченкові. Щойно його встановили в празькому районі Сміхов.

Автором монументу є молодий український скульптор Микола Зноба.

Епопея з відкриттям цього пам’ятника тривала кілька років – непросто було привезти монумент із України, зібрати дозволи на його встановлення в чеській столиці.

Ще зовсім недавно пам’ятник Кобзаря збиралися встановити в іншій частині Праги, неподалік від Посольства України. Але група місцевих жителів запротестувала, а районна влада їх послухала, адже будівництво почалося з порушення будівельних норм. Дехто навіть подейкував, що це так поспішали до візиту Ющенка в Прагу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG