Доступність посилання

ТОП новини

Чехи ставляться до НАТО найкраще – через 10 років після вступу


Архівне фото: прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек та генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 5 березня 2007 р.
Архівне фото: прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек та генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 5 березня 2007 р.

Прага – Сьогодні минає 10 років відтоді, як Чехія, поруч з Угорщиною і Польщею, стала членом НАТО. Нині переважна більшість чехів вважає, що це було вірне рішення. Підсумовувати останнє десятиліття та обговорити нові виклики, які постали перед НАТО, у четвер в Празі має генеральний секретар Північноатлантичного союзу Яаап де Гооп Схеффер.

Празький студент Ондржей погано пригадує, як Чехія вступала до НАТО, але думає, що членство в Північноатлантичному союзі – це добре, особливо з огляду на останні події. «Тепер, коли Росія починає себе проявляти, я потрохи відчуваю в цьому потребу», – сказав юнак кореспондентові Радіо Свобода.

Пані Тереза, персіонерка, не бачить змін на краще для Чехії від членства в НАТО, але переконана, що нинішній світ дуже небезпечний. «Світ чимдалі гірший. Ми почуваємося в небезпеці, адже в Ірані розробляють атомну зброю», – зауважує чешка.

Водій автобуса Яромір такого відчуття страху сьогодні не має, а потенційну загрозу для Чехії бачить від Росії та арабських держав. Членство в НАТО дає йому відчуття додаткової безпеки. «Держави мають гуртуватися, щоб дбати про свою безпеку. Інакше і бути не могло», – каже він про участь Чехії у системі колективної безпеки.

Численні прихильники компартії також підтримують членство Чехії в НАТО

За даними соціологів, через десять років після вступу Чехії до НАТО таку політику схвалює три чверті чеських громадян. Це найвища оцінка за всі попередні роки. Найбільше прихильників Північноатлантичного союзу серед молоді і підприємців. Найменше – серед старшого покоління і симпатиків Комуністичної партії. Але й тут, що може бути цікаво для українського читача, членство в НАТО підтримує 45 відсотків тих чехів, які голосують за комуністів.

Перед самим долученням Чехії до НАТО лише близько половини (53 відсотки) чехів вважали, що таке членство найкраще гарантує безпеку держави.

За даними опитувань громадської думки, імідж НАТО поліпшився, бо дедалі більше чеських громадян почали вірити у те, що їхня держава там є не молодшим братом, а повноправним членом організації.

Соціологи зафіксували ще одну цікаву деталь. Ставлення до Північноатлантичного союзу в Чехії почало поступово змінюватися на краще не стільки після терактів 11 вересня 2001 року у США, як після подібних нападів у Європі – в Мадриді й Лондоні.

У четвер і в п’ятницю у Празі чеський Сенат, верхня палата парламенту, влаштовує міжнародну конференцію, присвячену десятиріччю розширення НАТО. У ній візьме участь генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер, колишній президент Чехії Вацлав Гавел, інші відомі міжнародні діячі, які доклали зусиль до зміцнення Північноатлантичного союзу. На зібранні також має виступати колишній державний секретар США Мадлен Олбрайт. Саме вона 10 років тому прийняла ратифікаційні грамоти від Чехії, Польщі та Угорщини про інтеграцію до євроатлантичної спільноти.

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG