Доступність посилання

ТОП новини

10 років Угорщини в НАТО: посилення регіональної та глобальної безпеки


Яап де Гооп Схеффер у Будапешті, 12 березня 2009 р.
Яап де Гооп Схеффер у Будапешті, 12 березня 2009 р.

Угорщина – На 11-му році членства в НАТО Угорщина й надалі братиме активну участь у зміцненні системи регіональної та світової безпеки. Про це, серед іншого, стало відомо сьогодні на конференції у Будапешті, де виступив Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер.

Десятиліття перебування Угорщини у складі Північноатлантичного союзу лише посилює бажання Будапешта прискорити євроінтеграцію балканських країн. Про це, зокрема, заявила спікер угорського парламенту Каталін Сілі після зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Гоопом Схеффером. Вона привітала наміри Північноатлантичного союзу включити у квітні до складу цієї організації Хорватію та Албанію. Також не є таємницею, що членом НАТО керівництво Угорщини хотіло б бачити і свою східну сусідку Україну.

На сьогоднішній конференції на тему «10 років у НАТО – 10 років безпеки» прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань говорив не стільки про можливі воєнні загрози світові, як про енергетичні, продовольчі та кліматичні виклики, на які не завжди можна відповісти військовою силою. На його думку, між членами НАТО через це слід посилювати і політичну співпрацю.

Більше про 10-літній досвід Угорщини в НАТО міг би розповісти на форумі міністр оборони цієї країни Імре Секереш. Але цими днями він перебуває з робочою поїздкою у США. Тим не менше американська сторона в особі радника з національної безпеки Джеймза Джонза визнала чималу роль Угорщини в спільних миротворчих операціях НАТО.

А один із членів угорської делегації Тібор Пурґер зазначив: «Сполучені Штати мають Угорщину за важливого і передбачуваного партнера і високо оцінюють зроблене нею в НАТО і наразі не просять від Будапешта нарощувати ці зусилля в рамках взятих на себе обов’язків. Угорська сторона сама ініціювала у Вашингтоні чимшвидше розпочати фінансування спільних сил швидкого реагування».

Недофінансування війська не перешкоджає активності Угорщини

Нині Угорщина має своїх миротворців у складі міжнародних сил під командуванням НАТО в Афганістані та Косові, а також відряджає вояків до інших гарячих точок планети у рамках місій ООН.

Між тим Яаап де Гооп Схеффер визнав у четвер у Будапешті, що попри внутрішньоекономічні труднощі Угорщина упродовж 10 років перебування в НАТО була досить активним учасником цієї організації, хоча й не наблизилася до двовідсоткового ліміту фінансування своїх збройних сил, як того вимагає НАТО від інших своїх членів.

Генеральний секретар НАТО, однак, зауважив, що через світову фінансову кризу затягуватимуть паски навіть багатші за Угорщину країни Заходу.

«Щиро кажучи, в нинішньому становищі жодний з міністрів оборони країн-членів НАТО не вийде перед своїм парламентом чи прем’єр-міністром зі словами, що, мовляв, він єдиний, хто найбільше потребує видатків на оборонні цілі. Водночас треба мати на увазі, що бюджет НАТО ухвалювали ще перед кризою, а перед організацією постали вже нові виклики. Через те слід працювати більш гнучко і треба ліпше використовувати наші можливості», – заявив Яаап де Гооп Схеффер.

(Будапешт – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG