Доступність посилання

ТОП новини

Тарас Чорновіл: «Я не можу сказати, що у мене є якісь претензії до СБУ, МВС чи Генпрокуратури»


Київ – 10 років минуло від дня загибелі В’ячеслава Чорновола. Він був відомим політиком, лідером Народного Руху та стояв біля витоків української Незалежності. Чорновіл загинув в автокатастрофі неподалік Києва, на 5-му кілометрі траси Бориспіль – Золотоноша. Автомобіль Toyota Corolla, в якому їхав політик, зіштовхнувся із КамАЗом, що розвертався на шосе. Справа про загибель В’ячеслава Чорновола була закрита у 1999 році. У 2005-му слідчі дії було поновлено. Після відставки тодішнього Генпрокурора Святослава Піскуна розслідування знову зупинилося, однак наступного року справу реанімували. У січні ж 2009 року однопартійці В’ячеслава Чорновола заявили: є дані про те, що після зіткнення з вантажівкою Чорновіл та його водій були живі, але їх добив кастетом невідомий. Радіо Свобода запросило до розмови сина колишнього лідера Народного Руху, народного депутата Тараса Чорновола.

Тарас Чорновіл
– Від дня загибелі В’ячеслава Чорновола минуло 10 років. А розслідування цієї справи триває й досі. Чи вірите ви, що вона колись буде завершена?


– Безумовно, я у це вірю, і маю підстави для певного оптимізму. Найголовніше, що сьогодні уже ніхто не грається в аварії. Мовляв, це звичайно історія, а інші версії навіть не будуть розглядатися, як про це колись говорив міністр внутрішніх справ Кравченко. Також немає спроб, як це було у 2007 році, коли намагалися ламати слідчу групу, коли їм погрожували, якщо вони знаходили якісь докази, що це дійсно вбивство. Зараз у мене немає претензій до слідчих. Я вважаю, що вони роблять усе, що можуть, але можуть, на превеликий жаль, вони сьогодні не все. Знищена, фактично, вся доказова база. Документи зникають. Машина, у якій їхав батько була терміново утилізована. Зникають люди, які могли б свідчити у цій справі.

– Скільки ще потрібно чекати?

– РУХ сьогодні заявив, що вони сподіваються, що це буде до кінця цього року. Можливо, у мене тут дещо суб’єктивна думка, але думаю, що це буде в наступному році.

– Що потрібно для того, щоб справа Чорновола була доведена до кінця?


– Потрібно отримати свідчення учасників, або принаймні тих, хто може проходити, як свідки. Тому що орієнтуватися виключно на документи, мені здається, буде уже нереально. По цій справі дуже мало реальних документів, які б мали кінцевий доказовий характер. Переважно це речі, які підтверджували, що за Чорноволом було зовнішнє спостереження, що десь там вели його машину. Тобто, це опосередковані докази. Доки не заговорять основні свідки, або, скажімо, не буде затриманий та переданий Україні Пукач, або знову не появляться певні персони з групи, яких називали «ескадронами смерті» чи «перевертнями у погонах», доки хтось із них не почне говорити, доти мало надії на розв’язання.

– Кому вигідне затягування цієї справи?

– Сказати, що цю справу сьогодні хтось спеціально прикриває, я не можу. Спочатку був дуже жорсткий тиск, що при Кучмі, що уже при Ющенкові. Скажімо, (тиск) Петра Коляди, який і при Кучмі, і при Луценку завідував слідством. Сьогодні я не бачу прямого впливу такого, щоб блокували. Я не можу сказати, що у мене є якісь претензії до СБУ, МВС чи Генпрокуратури. Вони дійсно хотіли би цю справу розв’язати. Але є проблема у тому, що певні люди, яких свідки бояться, і мають підстави боятися, ще не відійшли від влади. Я б не хотів нікого звинувачувати, але мені здається, що по цій справі міг би щось сказати, якщо б дуже захотів, і Президент.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG