Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко каже, що вмовила японців дати гроші на ГТС


Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко наголошує, що японські компанії висловили готовність брати участь у модернізації української газотранспортної системи.

Про це Тимошенко заявила в суботу на брифінгу.

«Хочу ще раз підкреслити, що японські компанії виказали позитивне рішення щодо участі в реконструкції і модернізації ГТС», – заявила Тимошенко.

Юлія Тимошенко завершила візит до Японії

Україна та Японія можуть побудувати взаємовигідне партнерство, заяивла Прем’єр-міністр України, виступаючи на Форумі політичної, ділової та наукової еліти Японії.

За словами Юлії Тимошенко, Україна зацікавлена в реалізації спільних інвестиційних проектів з Японією. Вона запевнила, що японський бізнес буде всіляко підтриманий в Україні.

Прем’єр-міністр відзначила, що сьогодні Україна та Японія можуть співпрацювати, зокрема, за такими ключовими напрямками, як атомна електроенергетика і аграрний сектор.

За її словами, ці проекти потребують великих зусиль і затрат, однак приноситимуть велику віддачу. При цьому Юлія Тимошенко підкреслила, що Україна є одним з лідерів в атомній електроенергетиці, а також володіє третиною всіх чорноземів світу.

Глава Уряду повідомила, що японські інвестори могли б реалізувати в Україні проекти з побудови нових елеваторів для зберігання зерна.

Крім того, Прем’єр-міністр України заявила, що Україна надзвичайно зацікавлена в реалізації спільних проектів в енергетичній галузі. Як зазначила Юлія Тимошенко, сьогодні показник енергозбереження в Україні майже в 19 разів нижчий, ніж в Японії, яка є світовим лідером з енергозбереження, енергоефективності, а також з питань захисту довкілля.

Глава Уряду підкреслила, що за 17 років незалежності України, було докладено багато зусиль для розвитку демократії в країні, однак нічого не було зроблено для модернізації і реконструкції її ключових систем життєдіяльності.

За її словами, для реалізації програм з реконструкції і модернізації Україна планує використати три джерела фінансування, зокрема, кошти Стабілізаційного фонду Державного Бюджету в обсязі 5 млрд. доларів, кошти, отримані від продажу квот зі скорочення викиду вуглецю в атмосферу, а також за рахунок кредитування японських компаній Державним банком Японії.

Юлія Тимошенко повідомила, що сьогодні у неї відбулася зустріч з Президентом та виконавчим директором Японського банку міжнародного співробітництва Хіросе Ватанабе, під час якої обговорювалося питання збільшення до 0,5 млрд. доларів кредитної лінії для всіх проектів, які посилюють експорт Японії.

Глава Уряду також підтвердила намір продовжувати співпрацю з Японією в рамках Кіотського протоколу.

Прем’єр-міністр переконана, що за допомогою реалізації спільних проектів з Японією Україна може вийти з кризи сильнішою, а не ослабленою: «Україна надзвичайно зацікавлена у розвитку двосторонньої співпраці з Японією. Ми маємо потенціал, який може принести взаємовигідний результат. Інвестиції, які Японія буде вкладати в Україну – це не лише інвестиції в економіку, але ще й інвестиції у зміцнення незалежності і свободи України».
XS
SM
MD
LG