Доступність посилання

ТОП новини

Група Двадцяти може пожертвувати інтересами України? (європейська преса)


Прага – Оглядачі головних європейських газет обговорюють можливі наслідки саміту «двадцятки», який пройде цього тижня у Лондоні. Правда, про Україну пишуть у зв’язку з цим дещо загальніше, бо більше уваги, наприклад, британська преса приділяє відбірковому футбольному матчеві на Чемпіонат світу 2010 року між Англією та Україною, який відбудеться якраз у день саміту «двадцятки» на лондонському стадіоні «Уемблі». Але все ж і політичні, і спортивні перспективи України у Лондоні оцінюються газетами більше скептично, аніж оптимістично.

Переважна більшість публікацій у західній пресі щодо можливих перспектив України на саміті Групи Двадцяти у Лондоні присвячена, так би мовити, ролі України як розмінної монети у стосунках США і Заходу в цілому з Росією.

Наприклад, лондонська «Дейлі Телеґраф» вважає, що у Лондоні буде негативне відзначено не лише катастрофічний економічний спад в Україні та політичний безлад у київських верхах, але й неочікувані результати регіональних виборів у Тернополі, де перемогла, за словами видання, «крайня націоналістична партія». Газета також наводить слова експертів про те, що «криза в Україні менше виявляється в економічному плані, аніж у політичному… Ключові політичні лідери не розуміють, як вивести державу з кризи…, і у цьому головна загроза дефолту». «Дейлі Телеґраф» також дивується з того, що західні дипломати змушені мирити Президента Віктора Ющенка і Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко для виконання умов надання Україні кредиту від Міжнародного валютного фонду. Але поки що, наголошує лондонський часопис, «МВФ відмовляє у продовженні кредиту» для Києва.

Впливова «Файненшел Таймз», у свою чергу, пише, що «Вашингтон може відкласти прийняття України до НАТО» в інтересах поліпшення стратегічного партнерства з Росією. Газета також дивується із гострої реакції Росії на газову декларацію між ЄС та Україною і резюмує, що «Росія вважає територію колишнього СРСР зоною своїх привілейованих інтересів» і претендує напередодні саміту «двадцятки» у Лондоні на панівну роль у цій зоні. Тому «Файненшел Таймз» закликає Вашингтон бути у цьому плані обережним під час переговорів з Росією на саміті в британській столиці.

Російська «Нєзавісімая Ґазета» висловлює думку, що спроби Юлії Тимошенко залучити до модернізації українських газогонів Японію, «судячи з усього», виявилися невдалими, хоча прямих підтверджень цього не наводить. І тепер, мовиться в статті, увага уряду Тимошенко звернена до Росії. Газета пише, що Юлія Тимошенко готується до візиту в російську столицю, незважаючи на оголошення Москви про відкладення міжурядових консультацій. «Джерело, наближене до українського уряду», пояснило російському виданню, що участь Росії у модернізації української ГТС неминуча, бо газова декларація ЄС і України – це лише рамковий документ, а про конкретні проекти модернізації ГТС поки що навіть і не йшлося. Саме це Юлія Тимошенко й хоче нібито пояснити при особистій зустрічі з Володимиром Путіним, яка, можливо, все ж відбудеться 8 квітня, пише «Нєзавісімая Ґазета». Це видання також наголошує, що переговори між «Газпромом» і «Нафтогазом України» щодо українських боргів і технічного газу для України поки що не дали результатів.

Лондонська «Індепендент» повідомила про нібито успішне для російського «Газпрому» просування реалізації проекту будівництва «Північного потоку» через Балтійське море. Тут ідеться про досягнення фінансових домовленостей між «Газпромом», італійськими, німецькими та нідерландським компаніями про надання для будівництва «Північного потоку» понад 7 мільйонів євро. Повідомляється також, що будівництво розпочнеться у квітні 2010 року і буде завершене у 2012 році. Лондонське видання наголошує, що перед початком будівництва необхідно отримати дозволи на це від урядів Фінляндії, Данії, Швеції і Німеччини. Газета нагадує, що цей газогін будуватиметься в обхід України, яка хотіла б залишатися головним транзитером російського газу до Європи. «Індепендент» також наголошує, що «Північний потік» забезпечить лише 25 відсотків європейських потреб у блакитному паливі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG