Доступність посилання

ТОП новини

Розгром у Кримській організації ПСПУ: «регіонали» суперничають із «бютівцями» за контроль над «вітренківцями»?


Були часи: Валерій Іванов під портретом Наталії Вітренко, 23 лютого 2008 року
Були часи: Валерій Іванов під портретом Наталії Вітренко, 23 лютого 2008 року

Сімферополь – Наталія Вітренко розгромила Кримську організацію Прогресивної соціалістичної партії України – так коментує останні події в лавах місцевих «вітренківців» кримська преса. Пленум ЦК ПСПУ за ініціативою свого лідера розпустив кримську і сімферопольську парторганізації і виключив із партії їхніх керівників Валерія Іванова та Майю Александрову. Наталія Вітренко тепер вимагає від них скласти мандати і віддати партійне майно.

Якби це не була б політика, то ця історія виглядала б як мелодраматична сага з елементами трагедії. Ще два тижні тому Наталія Вітренко приїжджала до Криму на акцію протесту «Так жити не можна!» На ній вона мило спілкувалася з лідером кримських прогресивних соціалістів Валерієм Івановим. А вже через кілька днів вона накинулася на нього з різкою критикою.

Валерій Іванов (на задньому плані) потерпів через міністра Андрія Сумцова (на передньому плані), березень 2009 року
Наталії Вітренко не сподобалося, що той разом із фракцією її імені підтримали звіт кримського уряду і висунули зі своїх лав кандидатуру на посаду міністра курортів і туризму автономії – члена фракції Андрія Сумцова. За словами лідера партії, ПСПУ завжди була в опозиції, а тут Валерій Іванов став на бік кримського уряду, взявши на прогресивних соціалістів відповідальність за нього.

Тут слід сказати, що насправді ПСПУ таку відповідальність узяла на себе ще 2006 року, коли фракція Наталі Вітренко у Верховній Раді Криму увійшла до владної коаліції і взяла участь у формуванні коаліційного уряду автономії, делегувавши туди своїх людей. Сам Валерій Іванов увійшов до складу президії кримського парламенту.

Розлучення з биттям посуду і розподілом майна

Попри те, що раніше Наталія Вітренко за це своїх кримських колег не критикувала, цього разу вона висунула їм вимогу покаятися, відкликавши і свої голоси за схвалення звіту Ради міністрів АРК, і подання до складу уряду автономії кандидатури Андрія Сумцова. Щоб Валерій Іванов зрозумів усю драматичність ситуації, Наталя Вітренко відмовилася його прийняти, коли той прибув до Києва, до повного виконання умов ультиматуму. «Нехай Валєрик добре подумає!» – сказала вона.

«Валєрик» подумав, хоч і не довго, і заявив, що Наталія Михайлівна створила партію, вона її і «угробить». За словами Іванова, його кримські однопартійці повністю підтримують позицію керівника кримської парторганізації, і він про це доповість на пленумі ЦК.

Але цими вихідними Центральний комітет Прогресивної соціалістичної партії України виключив депутата кримського парламенту Валерія Іванова з партійних лав «без права відновлення в партії» за «грубі політичні помилки, які дискредитують ПСПУ», а також за порушення статуту і програми політсили. Крім того, на пленумі ЦК ухвалено рішення вважати Валерія Іванова «зрадником партії». ЦК висунув також вимогу до колишнього секретаря Кримського рескому ПСПУ скласти депутатські повноваження і віддати партійне майно.

На це Валерій Іванов заявив, що мандат не складе, майно не віддасть і з партії не піде. Він назвав рішення пленуму ЦК ПСПУ «незаконним», «сфабрикованим» і «цілком ненормальним», а ще – «репресивним». В інтерв’ю журналістам він заявив, що «виконував і виконуватиме надалі передвиборну програму партії і блоку».

Політичне майбутнє прекрасне, хоч і невизначене

Валерій Іванов не каже, яким бачить своє політичне майбутнє. Він каже, що поки що не розібрався з тим, що сталося. Але він заявив, що «ті економічні процеси, в яких сьогодні бере участь керівництво партії, не мають до ідеології жодного стосунку». За його словами, найближчий рік покаже, хто «замовив цей розкол».

Хоч Валерій Іванов і не деталізує, що ж це за «економічні процеси», але місцева преса пише, що останнім часом ПСПУ діє у фарватері Блоку Юлії Тимошенко. Водночас кримські «вітренківці» вигіднішою для себе бачать співпрацю з Партією регіонів, точніше, з «регіоналами» в керівництві парламенту та уряду автономії. Місцеві оглядачі називають майбутнє Валерія Івановим «прекрасним» і прогнозують, що він може піти до новостворюваного Блоку Грача «Новий Крим», або ж, власне, до «регіоналів».

Останні теж переживають непрості часи у стосунках зі своїми харизматичними союзниками з «Російського блоку». Ті, очевидно, все далі віддалятимуться від Партії регіонів і на наступних виборах виступлять самостійно. Тож тут такі яскраві оратори та політбійці, як Валерій Іванов, «регіоналам» дуже знадобляться.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG