Доступність посилання

ТОП новини

Меркель сподівається розрядити напруження в черговій газовій суперечці


Німеччина - Канцлер Анґела Меркель привітає президента Росії Дмитра Медведєва, Берлін, 31 березня 2009 р.
Німеччина - Канцлер Анґела Меркель привітає президента Росії Дмитра Медведєва, Берлін, 31 березня 2009 р.

Німеччина – Напередодні лондонського саміту 20 провідних країн світу канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Дмитро Медведєв заявили про відсутність розходжень у питаннях подолання економічної кризи. Під час зустрічі в Берліні йшлося також про суперечку навколо домовленостей з ЄС стосовно модернізації української газотранспортної системи.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель сподівається владнати нову газову суперечку між Росією, Україною та Європейським Союзом. Після переговорів із російським президентом Дмитром Медведєвим Меркель заявила, що ще раз поговорить із Комісією ЄС про домовленості стосовно модернізації української газотранспортної системи, яких досягли Брюссель і Київ.

«При бажанні також у межах європейсько-російських консультацій можна знайти засоби й шляхи для ліквідації ускладнень», – заявила Меркель.

Німеччина є найбільшим газовим клієнтом Росії.

Росія готова продовжити консультації, але…

Кілька днів тому ЄС і Україна підписали декларацію стосовно модернізації транзитної газотранспортної системи. Росія, як постачальник газу, не брала участі в консультаціях. Російський президент назвав такі домовленості «вкрай суперечливими». Під час перебування в Берліні він наголосив, що не можна створювати газотранспортну систему без залучення держави-постачальника блакитного палива. Водночас Медведєв зауважив, що Росія готова продовжити консультації, але застеріг перед неузгодженою політикою тієї чи іншої транзитної країни.

За словами російського лідера, для уникнення подібних ситуації у майбутньому потрібно створити належну правову базу. Медведєв зазначив, що Росія має відповідні пропозиції. Під час наступних консультацій російський президент бажає, щоб його країна зайняла належне їй місце за столом переговорів.

«В іншому випадку це звичайно відобразиться на рівні нашої співпраці у сфері безпеки енергозабезпечення», – пригрозив російський президент. Він також додав, що грошового кредиту для України не буде, якщо не буде єдності з принципових питань.

Росія й Німеччина за нову фінансову архітектуру

Серед інших важливих питань зустрічі Меркель та Медведєва перебувала також підготовка до саміту двадцяти провідних країн світу (G-20), який цього тижня відбудеться в Лондоні. Обидва політики заявили, що між ними практично немає розходжень стосовно шляхів подолання фінансової та економічної кризи. І Меркель, і Медведєв наголосили на важливості реформування світової фінансової системи і створення нової світової фінансової архітектури.

З огляду на ювілейний саміт НАТО, який має відбутися в суботу й неділю в Страсбурзі й Баден-Бадені, Меркель ще раз запропонувала, щоб у рамках партнерства між ЄС і Росією відбувалися також регулярні консультації з Москвою з питань безпеки. Вона не виключила, що таким чином може постати нова загальноєвропейська архітектура безпеки, створити яку раніше пропонував Медведєв.

(Німеччина – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG