Доступність посилання

ТОП новини

Зважати чи ігнорувати? Відповідь України на образу Росії


Київ – Після двомісячного примирення в українсько-російських газових відносинах знову настало напруження. Цього разу причиною стало підписання між Україною та Європейським Союзом декларації про модернізацію української газотранспортної система. Ця угода спричинила низку різких заяв Москви як у бік України, так і щодо Євросоюзу. Якою є позиція Україна, і чи вплине різка позиція Росії на плани Києва та ЄС.

Чергова невизначеність у газових відносинах між Києвом та Москвою почалася після того, як Україна та Євросоюз підписали декларацію про модернізацію української газотранспортної системи.

Росію до угоди не залучили, тож у відповідь Кремль назвав документ непрофесійним, і таким, що не враховує російських інтересів. Окрім цього, російська сторона відклала візит Юлії Тимошенко до Москви.

Альтернативна участь Росії

Одразу ж після підписання брюссельської декларації Прем’єр Тимошенко заявила, що Росія є бажаною у проекті модернізації ГТС. А перебуваючи у Японії вона висловила переконання, що найближчим часом усі непорозуміння між Москвою та ЄС у цьому питанні будуть зняті і Росія приєднається до реконструкції української труби.

Але, схоже, що участь, про яку говорила Прем’єр, не стосується проекту між Україною та ЄС. Сьогодні Юлія Тимошенко має для Росії альтернативну пропозицію, каже радник прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима.

«Є недобудований газопровід Україною та Росією ще за часів Радянського Союзу – «Богорочани – Ужгород», який дозволяє при мінімальних інвестиціях збільшити пропускну здатність», – зазначає пан Гудима.

Росія не осторонь, але інтереси дорожчі

Російський підхід до модернізації української газотранспортної системи, йдеться, передовсім, про пропозицію Володимира Путіна стосовно консорціуму, Київ не влаштовує, заявив Радіо Свобода уповноважений президента з енергетичних питань Богдан Соколовський.

За його словами, для України та її національних інтересів сьогодні найвигіднішим є проект із Європейським Союзом. «Росія має своє бачення щодо української ГТС. Разом з тим, Україні з точки зору національних інтересів є більш прийнятними, більш вигідними ті пропозиції, які напрацьовані з країнами ЄС. Вони краще узгоджуються з нинішнім національним законодавством та відповідають стратегічним інтересам і цілям України», – каже Богдан Соколовський.

Однак, зазначає він, Москва не має залишатися осторонь, тож російські експерти будуть запрошені до реалізації проекту модернізації ГТС.

Без газу і модернізація не допоможе

Без російського газу збільшення потужності української труби немає сенсу, зауважив у розмові з Радіо Свобода заступник голови «Нафтогазу» Ярослав Марчук. Тож, на позицію Москви потрібно зважити і залучити її до проекту з ЄС. «Все це може бути і в тих проектах, які сьогодні уже показані на брюссельській зустрічі. Це проекти, які увійшли у майстер-план модернізації ГТС. І Росія у цих проектах може брати участь. Це було би правильно», – вважає Ярослав Марчук.

Модернізація української газотранспортної системи тема не нова. Київ її лобіював перед європейськими установами з 2006 року.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG