Доступність посилання

ТОП новини

Обрахувались чи обрахували? Скільки коштуватиме газ для України у другому кварталі


Київ – Скільки коштуватиме для України російський газ у другому кварталі? Представники російського «Газпрому» заявляють, що 280 доларів за тисячу кубів. Це на 10 «умовних одиниць» дорожче, ніж раніше говорили у «Нафтогазі України».

Після підписання українсько-російських газових угод на початку року заступник голови правління «Нафтогазу» Ігор Діденко повідомляв, що у першому кварталі Україна купуватиме газ по 360 доларів за тисячу кубів, у другому – по 270, у третьому – по 219, а у четвертому – по 162.

Однак на вчорашній конференції у Брюсселі заступник голови правління «Газпрому» Валерій Голубев заявив, що, починаючи з наступного кварталу, за російський газ Україні доведеться платити 280 доларів.

У «Нафтогазі» ж кажуть: 270 доларів – це лише їхній прогноз. Проте в компанії не виключають, що ціна газу і справді може бути вищою.

Ціна буде в кінці місяця

«На другий квартал ми прогнозуємо ціну 270 доларів. …Заява «Газпрому» має право на існування, але ми будемо виходити з того, як буде формуватися ціна на мазут та газойль протягом березня. І після цього вже наприкінці місяця можна буде остаточно визначити, якою буде ціна. Ми прогнозуємо в коридорі 270–280. Можливо, вона буде 271 чи 272», – пояснює речник «Нафтогазу» Валентин Землянський.

Дані, які навів «Газпром», є попередніми, прорахувати точну ціну газу на другий квартал можна буде лише в кінці березня, підтверджує Радіо Свобода експерт із енергетичних питань Центру імені Разумкова Володимир Омельченко.

Однак Україні слід уважно перевіряти розрахунки «Газпрому», застерігає він. «Дані, які навів «Газпром», потребують дуже прискіпливого аналізу, додаткових прорахунків. Просто так довіряти «Газпромові», тому, що він рахує, не можна. Потрібно, щоб в Україні були фахівці, які б робили і звіряли ці розрахунки», – наголошує експерт.

Через українську трубу Путін образився на Євросоюз

Наразі ж в українсько-російських газових відносин сталося нове непорозуміння. Під час брюссельської конференції, присвяченої модернізації української газотранспортної системи, російська делегація залишила захід.

За словами міністра енергетики Росії Сергія Шматка, формат документів конференції є суто двостороннім, між ЄС та Україною. А Росія, на його думку, мала б стати третьою стороною у новому форматі співпраці.

Після цього російський прем’єр Володимир Путін заявив, що Москва почне переглядати принципи відносин із країнами ЄС, якщо її інтереси «ігноруватимуть». А декларацію, яку Україна та Євросоюз підписали у Брюсселі, Путін назвав «непродуманою та непрофесійною».

Від співпраці з Росією ніхто не відмовлявся

Залучення Росії до модернізації ГТС для України було б дійсно вигідним, вважає експерт Андрій Єрмолаєв. Це передовсім стосується роботи з шельфом, оскільки сьогодні небагато країн мають сучасні інженерні знання у цій сфері, уточнює він.

«Можна скільки завгодно шукати зовнішнього інвестора. Проте у світі є кілька країн, які володіють цим технологічно і можуть фінансово підтримати, а головне, мають кадровий потенціал. У цьому сенсі Росія як велика сировинна країна, у якої надзвичайно розвинута інфраструктура добування, транспортування, має технологічні та фахові можливості співпрацювати з українською ГТС», – каже фахівець.

Між тим Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Україна та Євросоюз планують залучити Росію до модернізації української ГТС. За словами радника українського Прем’єра з енергетичних питань, це обговорюватимуть під час візиту Тимошенко до Москви.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG