Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі підписали спільну декларацію щодо модернізації ГТС України


Юлія Тимошенко, Беніта Ферреро-Вальднер, Віктор Ющенко, Жозе Мануель Баррозу на церемонії підписання спільної декларації
Юлія Тимошенко, Беніта Ферреро-Вальднер, Віктор Ющенко, Жозе Мануель Баррозу на церемонії підписання спільної декларації
Церемонія підписання відбулася у присутності голови Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу і Президента України Віктора Ющенка.

Україна та ЄС, зокрема, заявили про наміри спільно працювати над забезпеченням прозорості інвестицій в модернізацію української газотранспортної системи та здійсненні реформ газового сектора України.

У спільній декларації також зазначається, що Європейська Комісія, уряд України та кредитори співпрацюватимуть у пошуку можливості створити технічну координаційну групу в структурі «Нафтогазу України», яка б опікувалася створенням бізнес-плану модернізації ГТС і наступними технічними пропозиціями України щодо розкладу та наслідків роботи для посилення надійності та ефективності газотранспортної системи.

При цьому Єврокомісія та міжнародні фінансові інституції заявили про готовність надати технічну допомогу для створення такого підрозділу у складі «Нафтогазу».

Крім того, Єврокомісія розгляне можливість надати допомогу урядові України в практичній реалізації реформ газового ринку.

А Росія проти

Тим часом російська делегація залишила інвестиційну конференцію з модернізації ГТС після оголошення церемонії підписання підсумкової спільної декларації.

Як заявив заступник голови правління російського «Газпрому» Валерій Голубєв, подальший розвиток конференції представникам Росії «не цікавий».

Раніше сьогодні міністр енергетики Росії Сергій Шматко скаржився, що формат документів конференції є суто двостороннім, між ЄС і Україною. На його думку, Росія мала б стати третьою стороною у співпраці з модернізації української ГТС.

У сьогоднішній конференції в Брюсселі взяли участь Президент Віктор Ющенко і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Тимошенко: Модернізація української ГТС економічно вигідна Європі

Прем’єр-міністр України у виступі висловила думку, що модернізація української газотранспортної системи для Європи набагато вигідніша, аніж будівництво нових газопроводів, а вкладення 5,5 мільярдів доларів дасть змогу збільшити пропускну спроможність ГТС на 60 мільярдів кубометрів газу.

«Ми знаємо, що багато говорять про альтернативні шляхи постачання газу (до Європи) в обхід України… Але я хочу звернути увагу, що будівництво нових газопроводів – це десятки й десятки мільярдів доларів нових грошей, це колосальні інвестиції», – заявила вона.

Водночас, за словами Тимошенко, для робіт із модернізації та розширення української ГТС необхідно мати тверді гарантії Росії та Європейського Союзу щодо обсягів транзиту газу через територію України в довгостроковій перспективі.

«Якщо вкладати ті гроші, які передбачені для модернізації та реконструкції, якщо вкладати ці 5,5 мільярдів доларів у збільшення обсягів експорту, ми повинні бути впевнені в тому, що транзит газу проходитиме територією України в повному масштабі, який може забезпечити Україна», – заявила Прем’єр.

У зв’язку з цим вона висловила впевненість, що результати сьогоднішньої конференції мають забезпечити спільний внесок у «справу політичної, енергетичної та економічної безпеки всього європейського континенту».

За даними Єврокомісії, на 2009–2015 роки знадобиться 2,5 мільярди євро інвестицій для модернізації української ГТС, щоб зберегти її експлуатаційні потужності.

Водночас заступник голови правління російського «Газпрому» Валерій Голубєв розкритикував такі розрахунки, заявивши, що «сума, необхідна для модернізації української ГТС, повинна бути в 10 разів більша».

ЄС зацікавлений в ефективності української ГТС і в реформах в Україні

Раніше сьогодні, відкриваючи конференцію в Брюсселі, комісар ЄС із питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер наголосила: «Українська газотранспортна система є фундаментальною у європейській системі постачання газу».

За її словами, через українську ГТС до країн-членів Європейського Союзу постачається 80 відсотків усього газу з Росії.

Ферреро-Вальднер зазначила, що згідно з підготовленим українською стороною майстер-планом модернізації української газотранспортної системи має на 25% підвищитися її ефективність, а це дасть можливість постачати більше газу до Євросоюзу.

Водночас єврокомісар наголосила на необхідності одночасно з модернізацією здійснювати структурні реформи внутрішнього українського ринку газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG