Доступність посилання

ТОП новини

«Інвестиції в газові труби – це енергетичний спокій Європи»


Брюссель – Сьогодні Україна представить у Брюсселі план модернізації своєї газотранспортної інфраструктури. Міжнародна інвестиційна конференція, що має тут відбутися, повинна знайти джерела фінансування 2,5-мільярдного (в євро) проекту оновлення української газотранспортної мережі. У цьому заході очікується участь 200 представників Євросоюзу, України та третіх країн, а також міжнародних фінансових установ та приватних компаній. Презентувати план оновлення ГТС України приїдуть особисто Президент Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Поштовхом до ідеї скликання конференції на найвищому рівні з модернізації українських газотранспортних шляхів стала січнева російсько-українська газова криза. Нещодавні тривалі перебої газопостачання до європейських споживачів «вкотре довели, яку вирішальну роль відіграє Україна у царині європейської енергетичної безпеки», заявляв єврокомісар із питань енергетики Андріс Пієбалґс. Він додав, що «криза також увиразнила потребу забезпечити надійне, прозоре та стабільне постачання газу через Україну до Європейського Союзу».

Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу на останній зустрічі з українським Президентом Віктором Ющенком зауважив, що конференція має дуже велике значення не лише для власне газотранспортної системи, але й для поновлення дещо втраченої довіри.

«Ця зустріч надасть Україні унікальну можливість продемонструвати свою відданість справі оновлення своєї газотранспортної системи. Це дуже важливо для повернення довіри до українського енергетичного сектора. Гадаю, участь у цій конференції Президента Ющенка та Прем’єр-міністра Тимошенко ілюструє дотримання Україною своїх зобов’язань у гарантуванні сталого газопостачання до Євросоюзу, а також виконання заходів, що необхідні для забезпечення цих постачань», – сказав Жозе Мануель Баррозу.

Проект обійдеться в 2 з половиною мільярди євро

Таким чином, за ініціативи Єврокомісії сьогодні Європейському інвестиційному банкові, Європейському банкові з реконструкції та розвитку і Світовому банкові представлять на розгляд дорожню карту оновлення українських газогонів.

За оцінками фахівців Єврокомісії, газотранспортні шляхи України, побудовані ще півстоліття тому, слід модернізувати. Адже саме через них до європейських споживачів надходить близько 80 відсотків російського газу. Економісти оцінюють кошторис цієї модернізації у 2,5 мільярди євро на період до 2015 року.

На участь у брюссельській конференції відгукнулись представники 20 країн ЄС та 12 з-поза меж європейської співдружності. Серед 40 спеціалізованих компаній, представники яких приїдуть до Брюсселя, є і російський «Газпром».

Після закінчення конференції Україна, Євросоюз та фінансовими інституції мають підписати декларацію, що міститиме умови та форми надання іноземних інвестицій.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG