Доступність посилання

ТОП новини

Службова недбалість чи політичні підтексти довкола міжнародних військових навчань?


Львів – 23 міжнародні військові навчання заплановані Міністерством оборони на цей рік. Але чи відбудуться вони, не відомо. Верховна Рада ще не надала дозвіл на їхнє проведення. У парламент досі не надійшов законопроект про це від Президента. Експерти зазначають, що міжнародні військові навчання під загрозою зриву, а це не додає доброго іміджу Україні.

11 багатонаціональних міжнародних військових навчань заплановані на території України, 12 – поза її межами.

У Міжнародному центрі миротворчості і безпеки, Яворівському полігоні, мали б відбутись 3 багатонаціональні навчання. Перше з них уже через місяць.

Однак чи відбудуться вони, не відомо, каже начальник прес-центру Західного оперативного командування Олександр Поронюк: «Три навчання мало відбуватись за участю американців, британців, інших іноземних підрозділів, які є нашими стратегічними партнерами».

Парламент іще не бачив законопроекту

Щоб навчання відбулись, має бути фінансування і дозвіл Верховної Ради. Ані одного, ані другого досі немає.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко заявив Радіо Свобода, що Президент не вніс на розгляд парламенту законопроект, який регулюватиме проведення вишколів. Спершу цей документ має розглянути Рада Нацбезпеки та оборони і тоді затвердити Президент, далі слово за парламентом.

Як тільки-но законопроект надійде, його одразу розглянуть, обіцяє Анатолій Гриценко. Але він побоюється, що ситуація у парламенті не сприятиме позитивному рішенню.

Іше до 1 грудня Президент мав внести документ на розгляд Верховної Ради, і питання було б тоді вирішене позитивно, каже Гриценко: «Це службова недбалість чи безвідповідальність людей, які мали підготувати цей проект Президентові».

Україна багато втратить, коли не братиме участі в міжнародних вишколах

Щороку законопроект про проведення міжнародних військових навчань затверджується у парламенті з великими труднощами. Між політиками виникають суперечки, передусім через проведення військового вишколу у Криму.

Така ситуація, яка повторюється з року в рік, лише погіршує імідж України, яка є не прогнозованою для світу, каже експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець.

Адже у США, Канаді та європейських країнах до міжнародних навчань готуються за рік. Україна багато втратить, якщо її армія не братиме участь у міжнародних вишколах, каже експерт.

«Ситуація для української армії загалом сьогодні критична через дуже обмежене фінансування. Кількість власних навчань зведена майже до нуля. Була певна надія, що частину вишколів вдасться підняти за рахунок миротворчих навчань», – каже Сергій Згурець.

За його словами, Україна також пропонувала надавати свої полігони як варіант заробляння грошей і підвищення вишколу у взаємодії з іноземними підрозділами.

Відтак під загрозою можуть опинитись і навчання українських вояків за межами України, які проводяться за гроші країн-господарів.

За останні 7 років українська армія нині отримала найгірше фінансування. На 200 тисяч військових наданий 1 мільярд доларів. Для порівняння, у сусідній Польщі на 120 тисяч військових припадає 7 мільярдів доларів фінансування.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG