Доступність посилання

ТОП новини

Путiн: Контакти з Україною в газовiй сферi мають бути продовженi


Російський прем’єр Володимир Путiн заявив, що Росiя має продовжувати дiалог з Україною з газових питань, як із найбiльшим партнером Москви.

«Потрiбно пiдтримувати дiалог, як з колегами з Єврокомiсiї, так i з українськими колегами. На рiвнi мiнiстерств енергетики такий дiалог вже вiдбувається», – заявив Путiн на сьогоднішній зустрiчi з головою «Газпрому» Олексiєм Мiллером.

За словами російського прем’єра, нещодавно голови мiнiстерств енергетики України та Росiї провели зустрiч. «На корпоративному рiвнi, зрозумiло, цей дiалог також потрiбно продовжувати за всiма напрямами. Україна – наш найважливiший партнер з транзиту газу», – заявив Путін.

При цьому вiн додав, що «потрiбно все бiльше уваги придiляти питанням диверсифікації» постачань росiйського газу до Європи.

Водночас голова «Газпрому» Олексiй Міллер назвав «неможливою» для реалiзацiї декларацiю Києва i ЄС щодо газотранспортної системи України.

Він повідомив, що напередоднi провiв зустрiч iз керiвниками європейських компанiй, що є найбiльшими споживачами росiйського газу. У зустрiчi взяли участь керiвники Ruhrgas, Eni, Gas de France.

«У нас єдина оцiнка – цей документ був розроблений без участi найголовнiших гравцiв на газовому ринку Європи – Росiї, як постачальника, i європейських компанiй – найбiльших споживачiв росiйського газу. Наша загальна оцiнка, що такий пiдхiд робить цей документ абсолютно неробочим, на практицi його реалiзувати неможливо», – заявив Мiллер.

Уряд України, Європейська Комiсiя, Європейський банк реконструкцiї та розвитку, Європейський iнвестицiйний банк i Свiтовий банк минулого місяця пiдписали спiльну декларацiю за пiдсумками мiжнародної донорської конференцiї щодо модернiзацiї української ГТС.

Москва висловлювала своє незадоволення цими домовленостями і допустила перегляд контрактів із Києвом на поставку й транзит природного газу, якщо при модернізації української ГТС не будуть враховані російські інтереси.

XS
SM
MD
LG