Доступність посилання

ТОП новини

МВФ повертається в Україну


Місія Міжнародного валютного фонду прибуде в Україну в середині наступного тижня.

Як повідомили в Департаменті зовнішніх зв’язків Міжнародного валютного фонду, МВФ отримав переконливі запевнення від Президента України та Прем’єр-міністра щодо їхньої налаштованості забезпечити впродовж тижня 13-17 квітня ухвалення законів, спрямованих на зміцнення фінансового стану Пенсійного фонду та НАК «Нафтогаз України», а також узгоджених з МВФ та Світовим банком законопроектів, що мають сприяти запровадженню стратегії реструктуризації банківського сектора.

З огляду на вищеозначене, місія МВФ під проводом Джейли Пазарбазіолу планує повернутися до Києва в середині наступного тижня для того, щоб продовжити дискусії у рамках першого перегляду програми, підтримуваної фінансуванням за угодою «стенд-бай».

Парламент відмовився розглянути три антикризові законопроекти

Верховна Рада відмовилася внести 31 березня до порядку денного урядовий законопроект про внесення змін до закону «Про державний бюджет України на 2009 рік», що передбачає надання «Нафтогазу» коштів на компенсацію різниці в цінах закупівлі імпортного газу і його реалізації підприємствам комунальної теплоенергетики.

Не вистачило депутатських голосів і для розгляду урядових законопроектів про внесення змін до деяких законів щодо пенсійного забезпечення та про зміни до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам.

Ухвалення цих законопроектів парламентом Кабінет Міністрів називав умовою поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Прем’єр Юлія Тимошенко вже звинуватила Президента Віктора Ющенка в зриві розгляду цих документів.

«Ми розраховували на те, що Президент – відповідальна людина, і що він не буде давати команду депутатам. Але, на жаль, це відбулося», – сказала Тимошенко.

Водночас Верховна Рада підтримала урядові законопроекти щодо збiльшення ставки акцизного збору на тютюновi вироби, алкоголь i дизпаливо.

***


Після повернення МВФ, заявив ще наприкінці березня Віктор Ющенко, «ми в найближчі 2–3 тижні поставимо крапку в перегляді програми й вийдемо на стабільну програму 2009 року», сказав Віктор Ющенко, виступаючи перед учасниками Європейського банкiвського та фiнансового форуму i представниками дiлових кiл Чехiї сьогодні в Празi.

За його словами, українській стороні необхідно вирішити низку проблем внутрішнього характеру для поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

«Гармонізувати цю проблему можна тільки через блок інтенсивних реформ – фіскальної, бюджетної, реформи пенсійної системи, лібералізацію енергетичного, зокрема, газового ринку України», – сказав голова держави.

Він також зазначив, що як Президент буде закликати уряд до глибокого реформування, лібералізації цін, проведення зрозумілої пенсійної реформи, включаючи скасування низки спеціальних пенсій.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко напередодні висловила впевненість у тому, що Верховна Рада 31 березня ухвалить пакет заходів, які забезпечать продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG