Доступність посилання

ТОП новини

Литвин: перебування ЧФ Росії в Україні сприяє безпеці української акваторії


Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв'ю російській радіостанції «Эхо Москвы» заявив, що перебування Чорноморського флоту Росії в Україні сприяє безпеці її водних територій.

За його словами, військово-морські сили України не здатні забезпечити ефективний захист водних територій через зношування технічної бази.

При цьому Литвин наголосив, що Україна має у своєму розпорядженні Будапештський меморандум від 1994 року про гарантії її безпеки, який підписала серед інших країн і Росія як держава, що володіє ядерною зброєю.

У зв'язку із цим Литвин вважає за доцільне підписання угоди про гарантії захисту Чорноморським флотом Росії водних кордонів України.

«По-перше, (необхідно) прийняти політико-правовий документ, а точніше, правовий документ про гарантії безпеки України, і можемо сказати «Чорноморський флот Росії повинен виконувати функції захисту українських водних кордонів, виступати одним з гарантів безпеки України», – зазначив Володимир Литвин.

Він наголосив, що при цьому необхідно визначити взаємовигідну ціну за оренду перебування російського флоту в Україні, яка б влаштовувала обидві сторони.

Україна й Росія мають провести чергове 7-ме засідання підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Росії в Україні міждержавної українсько-російської комісії щодо ЧФ Росії в 2 кварталі в Києві.

Президент Віктор Ющенко закликає Росію не наполягати на присутності її Чорноморського флоту в Криму після 2017 року.

Термін дії договору про базування російського флоту на території України, який ґрунтується на тимчасовому винятку в українській Конституції, закінчується у 2017 році, і Україна не має наміру продовжувати його.
XS
SM
MD
LG