Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС розраховують, що Україна гратиме головну роль у «Схiдному партнерстві»


Президент Європарламенту Ганс-Ґерт Пьоттерiнг сподiвається, що Україна вiдiграватиме головну роль у програмi «Схiдного партнерства».

Таку думку вiн висловив сьогодні пiсля зустрiчi з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

«Ми перебуваємо в процесi розвитку «Схiдного партнерства», так званого партнерства «Євроміст», i ми проводимо самiт у Празi 7 травня i сподiваємося, що Україна вiдiграватиме головну роль саме у цiй програмi, в цьому партнерствi», – заявив президент Європарламенту.

Крiм того, за його словами, в Європi хочуть бачити Україну також у хороших, позитивних вiдносинах з Росiєю, i розумiють, що цi вiдносини мають ґрунтуватися на принципах самовизначення, демократiї та верховенства права.

Зі свого боку, голова Верховної Ради України подякував президентові Європарламенту за розуміння ситуації в Україні.

Володимир Литвин повідомив, що під час зустрічі йшлося про наповнення конкретним змістом проекту «Східного партнерства» та поглиблення подальшої співпраці, зокрема, щодо подальшого процесу з реалiзацiї вiльного перемiщення громадян мiж Україною i країнами Євросоюзу.

«Східне партнерство» – польсько-шведська ініціатива, спрямована на поліпшення відносин з ЄС. У грудні 2008 року Європейська Рада принципово погодилась почати цей проект. 20 березня лідери країн Європейського Союзу затвердили політику «Східного партнерства», виділивши на неї 600 мільйонів євро на 2009-2013 роки.

«Східне партнерство» має охопити 6 країн – сусідів Євросоюзу: Азербайджан, Вірменію, Грузію, Молдову, Україну і Білорусь.

Інавгураційний саміт «Східного партнерства» за участю керівників держав – членів ЄС і країн-партнерів відбудеться 7 травня.

XS
SM
MD
LG