Доступність посилання

ТОП новини

Гілларі Клінтон відповіла на запитання слухачів Радіо Свобода в Афганістані


Державний секретар США Гілларі Клінтон під час інтерв'ю для афганській редакції Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, Прага, 5 квітня 2009 р.
Державний секретар США Гілларі Клінтон під час інтерв'ю для афганській редакції Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, Прага, 5 квітня 2009 р.

Прага – Державний секретар США Гілларі Клінтон у неділю відвідала штаб-квартиру Радіо Свобода у Празі, де вона дала ексклюзивне інтерв’ю афганській редакції Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Запитання до Гілларі Клінтон надіслали понад тисячу слухачів Радіо Вільний Афганістан. У відповідях на їхні запитання чільний американський дипломат стала на захист прав афганських жінок і висловила оптимізм щодо майбутнього Афганістану.

Перше запитання до Гілларі Клінтон стосувалося нового суперечливого закону для афганських мусульман-шиїтів. Текст цього закону наразі не оприлюднили, але є повідомлення, що президент Афганістану Хамід Карзай уже підписав документ на початку квітня. За даними Комісії з прав людини ООН, цей закон забороняє жінкам із шиїтської громади покидати домівки без «законної» мети, а також позбавляє їх права вчитися і працювати без дозволу чоловіка. Крім цього, закон зобов’язує заміжніх жінок задовольняти сексуальні потреби чоловіків, що фактично закріплює право на зґвалтування у шлюбі.

Державний секретар США Гілларі Клінтон була неприємно здивована цим повідомленням і висловила сподівання, що закон скасують.

«Я глибоко стурбована, бо не думаю, що це віддзеркалює цінності більшості афганського народу. Цей закон, наскільки я зрозуміла, стосується меншини у меншині і встановлює суворі обмеження для жінок і дітей. Я висловила свою стурбованість і заперечення з цього приводу прямо президентові Карзаю. Наш президент Обама також говорив про те, що цей закон не збігається із напрямком, у якому зараз рухається Афганістан», – зазначила Гілларі Клінтон.

Багато слухачів Радіо Вільний Афганістан стурбовані тим, що авіарейди американців і сил НАТО по бойовиках у їхній країні також призводять до жертв серед цивільного населення, включно з жінками і дітьми. На думку автора одного листа, ці жертви підривають репутацію світової спільноти серед афганців і поповнюють лави опозиції та талібів. Гілларі Клінтон висловила глибокий жаль з приводу невинних жертв.

При цьому держсекретар США додала: «Якщо ті, хто з самого початку роздуває насильство, зупиняться – а це те, чого ми домагаємося, – то припиниться і військова операція Сполучених Штатів, і наших союзників, і Афганської народної армії. Ми сподіваємося, що за допомогою нової стратегії, яку виклав президент Обама, ми зможемо успішніше переконувати членів «Талібану», інших екстремістів, які не стовідсотково переконані у своїй меті, повернутися до нормального життя, взяти участь у розбудові нового, сильного, безпечного Афганістану, та, з іншого боку, ізолювати непримиренних, щоб їх перемогти. Це те, що ми збираємося зробити».

Стратегія Обами залежить від афганців

Пересічних афганців також непокоїть проблема корупції. Як написала одна жінка з Кабула, 80 відсотків афганської влади складається зі «вбивць, безвідповідальних людей, наркоторговців і брехунів».

Державний секретар на це відповіла, що Сполучені Штати усвідомлюють проблему і намагаються докласти всіх зусиль, щоб попередити і викорінити корупцію в Афганістані.

«Це як рак, який поїдає довіру людей до влади. Ми говорили про це представникам (афганської) влади і далі будемо робити все, що в наших силах, щоб намагатися працювати з афганським народом, щоб викорінити корупцію. Афганський народ довго страждав, жахливо потерпав останні 20 років і заслуговує на краще. Він заслуговує на владу, яка за нього буде заступатися, захищати його права», – зауважила Гілларі Клінтон.

Американський дипломат запевнила, що Сполучені Штати не підтримують жодного кандидата на майбутніх виборах в Афганістані, а додаткові війська надсилають для того, щоб гарантувати безпеку під час голосування.

Зрештою, чимало слухачів Радіо Свобода хотіли дізнатися більше про нову американську політику щодо їхньої країни. Один слухач поцікавився прямо: що буде, коли з афганської стратегії президента Обами нічого не вийде, чи в США є запасний план?

«Ми очікуємо, що нова стратегія буде успішною. Але те, чи буде вона успішною, чи ні залежить від афганського народу: від того, чи люди готові до нового майбутнього; чи отримують нові призовники в армії і нові поліцейські необхідну підготовку і підтримку суспільства; від того, чи зможе влада викорінити корупцію і забезпечити нормальні умови для функціонування бізнесу, щоб він розвивався на користь усього афганського народу. Це залежить від того, чи члени «Талібану», які не є затятими екстремістами, усвідомлять, що їм не потрібно зв’язуватися із закордонними бойовиками і зовнішніми інтересами, які насправді не дбають про долю Афганістану, а використовують його для іншої мети. Якщо всі згуртуються, то ця нова стратегія буде діяти», – такою була відповідь Гілларі Клінтон.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG