Доступність посилання

ТОП новини

Євроспікер бачить Україну лідером «Східного партнерства»


Президент Європейського парламенту Ганс-Ґерт Петтерінг виступає на прес-конференції в Києві, 6 квітня 2009 р.
Президент Європейського парламенту Ганс-Ґерт Петтерінг виступає на прес-конференції в Києві, 6 квітня 2009 р.

Київ – Можливість провідної ролі України у «Східному партнерстві» та необхідність розробки спільної з ЄС стратегії енергетичної безпеки. Такі сигнали зробив президент Європейського парламенту Ганс-Ґерт Петтерінг під час свого виступу в понеділок у стінах українського парламенту. Окрім цього, євроспікер зустрівся із Президентом, урядовцями та лідером опозиції.

Україна може відігравати головну роль у програмі «Східного партнерства», заявив, виступаючи на трибуні українського парламенту євроспікер Ганс-Ґерт Петтерінг. Окрім цього, пан Петтерінг зазначив, що Європа хоче бачити Україну в гарних відносинах із Росією, які б ґрунтувалися на принципах самовизначення, демократії та верховенства права. Говорив євроспікер і про енергобезпеку. За його словами, зараз Україна та ЄС, як ніколи, залежать одне від одного в цьому питанні, тож їм варто розробити спільну стратегію енергобезпеки.

Без внутрішньої політики не обійшлось

Не оминув Ганс Петтерінг і внутрішньополітичної ситуації в Україні. Він закликав українських політиків переступити через розбіжності та спільно працювати задля подолання економічної кризи. На його думку, ліками від політичної кризи в Україні може бути справжня конституційна реформа.

Виступ євроспікера українські парламентарі зустріли оплесками. Аплодували всі, окрім комуністів. На думку представника Блоку Литвина Олега Зарубінського, позиція Ганса Петтерінга була прагматичною. Знаковим пан Зарубінський вважає сигнал євроспікера щодо енергетичної безпеки:

«Тут я побачив позитивний сигнал, що вони будуть переводити у практичну площину стосунки з Україною, які стосуються енергетичної безпеки. Нам це вигідно. І ще дуже важливий момент: президент Європарламенту сказав, що вони будуть дуже серйозно думати про диверсифікацію постачання газу. Очевидно, маються на увазі зовсім не інші трубопроводи, а диверсифіковане джерело постачання. Можливо, більше уваги буде приділено іранському та близькосхідному газу», – зазначив Олег Зарубінський.

Українські парламентарі також звернули увагу на позицію євроспікера щодо ситуації всередині країни

Представник НУНСу Тарас Стецьків зауважив: «В дуже толерантній, але водночас і у твердій формі було сказано, що перманентна затяжна політична криза, яку затіяли «помаранчеві» вожді, дуже сильно утруднює інтеграцію України у Європу. Це був явний і неоднозначний сигнал, що треба припиняти боротьбу амбіцій, а братися за вирішення економічної кризи, і тоді буде і рух у напрямку «Східного партнерства», буде угода про асоціацію восени цього року, і, очевидно, угода про вільну торгівлю».

Євроспікер пообіцяв підтримку євроінтеграції України...

Під час зустрічі з Президентом Ющенком Ганс Петтерінг пообіцяв, що Європейський парламент і надалі буде підтримувати Україну у прагненнях євроінтеграції.

«Європейський Союз та Європейський парламент хоче просуватися далі в угоді про асоціацію, у створенні зони вільної торгівлі і знайти прийнятне для обох сторін рішення щодо візового режиму», – сказав Петтерінг.

... і отримав орден

Віктор Ющенко вручає Гансу Петтерінгу орден Ярослава Мудрого
Віктор Ющенко подякував Гансу-Ґерту Петтерінгу за внесок у розвиток відносин між Україною та ЄС та висловив сподівання, що уже найближчим часом Київ отримає чіткий сигнал щодо безвізового режиму.

«Ми задоволені тією динамікою, яка є щодо угоди про асоціацію, у нас гарний темп роботи щодо угоди про зону вільної торгівлі. Сподіваємося, що у червні ми отримаємо дорожню карту по переговорному процесу щодо безвізового режиму», – заявив Віктор Ющенко.

Він вручив Гансу Петтерінгу орден Ярослава Мудрого. Нагороду євроспікер отримав «за вагомий особистий внесок у донесенні до світової спільноти правди про геноцид українського народу під час Голодомору 1932-33 років». У свою чергу Петтерінг пообіцяв, що і надалі докладатиме зусиль для визнання злочинів тоталітарних режимів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG