Доступність посилання

ТОП новини

Місія МВФ знову в Україні


Юлія Тимошенко під час зустрічі з главою місії МВФ в Україні Джейлою Пазарбазіолу, Київ, 8 квітня 2009 р.
Юлія Тимошенко під час зустрічі з главою місії МВФ в Україні Джейлою Пазарбазіолу, Київ, 8 квітня 2009 р.

Київ – Довгоочікуваний візит таки відбувся. До України в середу прибула місія Міжнародного валютного фонду для обговорення отримання другого траншу кредиту. Голова місії МВФ зустрілася цього ж дня із Прем’єром Юлією Тимошенко та головою Нацбанку Володимиром Стельмахом. Чи вдасться Україні отримати другий транш кредиту МВФ? Що для цього зроблено, і що ще потрібно зробити?

Українська сторона зацікавлена в якомога швидшому поновленні співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила під час зустрічі із головою місії МВФ Джейлою Пазарбашиоглу. Пані Тимошенко зазначила, що попри політичну кризу багато рішень, необхідних для отримання другого траншу кредиту, вдалося ухвалити. Натомість голова Національного банку Володимир Стельмах похвалився покращенням у березні макроекономічних показників. У свою чергу Джейла Пазарбашиоглу зазначила, що українська влада продемонструвала готовність до продовження спільної роботи.

Перший транш кредиту Міжнародного валютного фонду Україна отримала наприкінці минулого року. А в лютому очікувала отримати другий транш. Однак, на заваді стала низка неузгодженостей. Найсерйозніша з них – це нинішній дефіцит державного бюджету України. Спочатку представники Фонду вимагали скорочення бюджетного дефіциту, а потім погодися, що він може бути і нинішнім, якщо уряду вдасться знайти неінфляційні джерела його фінансування.

Антикризові законопроекти доухвалити доведеться

Задля отримання позики МВФ, укінці березня Верховна Рада розглянула пакет антикризових законопроектів. Парламент ухвалив документ про збільшення ставок акцизного збору на алкогольні та тютюнові вироби. Разом з тим, відмовився включити до порядку денного антикризові законопроекти щодо виділення коштів на компенсацію «Нафтогазу» збитків від реалізації імпортного газу та корекцію пенсійного забезпечення. Ухвалення цих законопроектів уряд називав умовою співпраці з МВФ.

За словами представника Блоку Юлії Тимошенко Ігоря Єреська, для отримання грошей парламенту таки доведеться ухвалити ці законопроекти. Окрім цього, на його думку, представники МВФ будуть вимагати відміни 13-відсоткого мита. Що ж стосується фінансування дефіциту бюджету, то, зазначає пан Єресько, уряду є що сьогодні запропонувати.

«Це і акцизи на тютюн, горілку, якраз на 4 мільярди підвищуємо. Також це те, що пов’язане з розвитком сільського господарства. Це реальні джерела наповнення бюджету», – зауважив Ігор Єресько.

Зміна макропоказників – найкраща відповідь МВФ

У Секретаріаті ж Президента заявляють, що місія Міжнародного валютного фонду може запропонувати Україні новий план, який дозволить отримати черговий грошовий транш. Одначе, на переконання заступника керівника президентської канцелярії Андрія Гончарука, у цьому плані не йтиметься про відмову від необхідності ухвалення законів, які збалансують бюджет Пенсійного фонду та «Нафтогазу».

А сам Президент Віктор Ющенко висловив переконання, що найкращою відповіддю МВФ буде зміна макропоказників нинішнього бюджету.

«Переконаний, що в контексті роботи місії МВФ у найближчі два дні ми повинні присвятити себе тому, як все-таки схилити уряд до проведення реальних оцінок макроекономіки 2009 року. На цій основі, зрештою, сформувати правдивий бюджет. Внести правдиві зміни, перш за все антикризового характеру, в бюджет 2009 року, і це буде найкращою відповіддю ефективної боротьби із кризою», – зазначив Віктор Ющенко.

Між тим, експерти кажуть: якщо програма МВФ буде відновлена, це допоможе вимкнути «друкарський верстат». А відтак, стабілізувати курс національної грошової одиниці.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG