Доступність посилання

ТОП новини

Організаторів заворушень у Кишиневі покарають – посол


Організаторів заворушень в Кишиневі притягнуть до відповідальності, заявив у Москві Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Росії Андрій Негуца.

«Країна, яка вважає себе демократичною, не може залишити ці дії», – сказав дипломат.

За його словами, в генеральній прокуратурі Молдови створені робочі групи, які аналізують відео- та аудіозаписи, зроблені під час заворушень.

Як зазначив посол, події, які відбулися протягом останніх днів, негативно вплинули на міжнародний імідж Молдови.

Негуца наголосив, що, за законами країни, опозиція, повідомивши владу Кишинева, має право проводити мирні акції, але вона повинна забезпечити безпеку.

«Вони (опозиція) або не забезпечили порядок, або вони мали інші цілі – глибші… мовляв, може вдасться зробити щось подібне, як в інших країнах», – сказав посол.

Водночас він додав, що пік напруги в Молдові позаду.

Після парламентських виборів 5 квітня в Кишиневі почалися масові акції протесту. Маніфестанти не визнавали результатів виборів, за якими перемогу здобула Комуністична партія, очолювана президентом Володимиром Вороніним.

Мітингувальники громили будівлі президентської адміністрації та парламенту.

Президент Воронін заявив, що масові акції протесту є спробою державного перевороту, звинуватив Румунію в причетності до цього й оголосив про запровадження візового режиму з цією країною.

За остаточними підсумками виборів, до парламенту Молдови пройшли чотири партії. За Комуністичну партію проголосували 49,48% виборців, за Ліберальну, Ліберально-демократичну партії та альянс «Наша Молдова» відповідно 13,14%, 12,43% і 9,77%.

XS
SM
MD
LG