Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» відкрив своє бюро в Латвії


Рига – Латвія стала першою державою Європи, в якій російський газовий монополіст «Газпром» відкрив своє бюро. За словами керівництва бюро, головна мета його роботи – представництво та захист інтересів «Газпрому» на території країн Балтії. Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс відхилив побоювання з приводу збільшення у цьому зв’язку впливу Росії на Латвію. Натомість експерти допускають можливість, що одна з причин відкриття бюро полягає у тому, що «Газпром» планує запевнити Балтійські країни, які нарікають на екологічну небезпеку планованого газопроводу «Nord Stream», у доцільності його побудови.

Керувати балтійським бюро «Газпрому» буде Євген Ролдугін, колишній співробітник центрального апарату КДБ у радянській Латвії, який пізніше займав різні посади в «Газпромі».

Поки що офіс бюро розмістився у комплексі латвійського газового підприємства «Latvijas Gāze». «Газпром» не тільки є одним із значних акціонерів «Latvijas Gāze», він також постачає підприємству майже 70% блакитного палива.

«Nord Stream» – у сфері діяльності бюро «Газпрому» в Ризі

Бюро «Газпрому» у Ризі має намір розробляти різноманітні проекти, зокрема будівництво газопроводу із Палдіски в Естонії до Фінляндії, а також продовжувати розробку проекту газопроводу «Nord Stream» по дну Балтійського моря.

Держави Балтійського моря, особливо Естонія, Литва, Швеція та Польща, з огляду на небезпеку проекту для морської екології, виступають проти будівництва газопроводу «Nord Stream».
Нещодавня конференція «Проект «Північний потік». Парламентській вимір» у Санкт-Петербурзі, в якій взяли участь представники парламентів країн Балтійського моря, також не змогла запевнити балтійських представників у доцільності та безпеці цього проекту. Шведська делегація взагалі проігнорувала конференцію.

«Вони витратили сто мільйонів євро на дослідження, але й кілограми паперу звітів не засвідчують, що ми маємо відповіді на усі питання», – наголошує голова екологічного комісії Рійгікогу Естонії Марко Померантс.

В якості бонуса для Латвії – можливість будівництва газосховища

Латвія у питанні прокладення газопроводу по дну Балтійського моря займає нейтральну позицію, тому «Газпром» у якості бонусу готовий обговорювати тему відгалуження «Nord Stream» до латвійського містечка Добеле, де є можливість побудувати найбільше в Європі газосховище. За словами Євгена Ролдугіна, у цьому питанні усе залежить від позиції ЄС.

«Якщо Добельський проект реалізувати, це дасть можливість зберігати достатньо серйозний об’єм газу, який буде необхідний у першу чергу взимку Євросоюзу, оскільки з цим у них зараз значний дефіцит», – каже керівник балтійського бюро «Газпрому» Євген Ролдугін.

Не зважаючи на привабливість для Латвії перспективи будівництва Добельського газосховища, у місцевих ЗМІ лунають побоювання, що перебування у Ризі бюро «Газпрому» спричинить збільшення енергетичної залежності Латвії від Росії.

Комісар з питань енергетики ЄС Андріс Пієбалгс відхиляє ці побоювання і зазначає, що відкриття бюро «Газпрому» в Ризі – це позитивна подія, оскільки створює можливості для покращення співробітництва з Росією. Що ж стосується майбутньої долі проекту «Nord Stream», то, на думку європейського комісара, вона буде вирішена цього року.

«Певною мірою відповідь про майбутню долю «Nord Stream» буде отримана цього року, оскільки вже підготовлено звіт про вплив проекту на середовище і передано усім державам, і експерти досліджують його. Я знаю, що цей проект готувався дуже ретельно, були витрачені значні кошти. Я не берусь відповісти на те, на що мають відповісти експерти, у цьому питанні має бути політична оцінка та оцінка експертів-екологів», – зазначив комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалгс.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG