Доступність посилання

ТОП новини

«Газпрому» невигідно штрафувати Україну


Київ – Російському «Газпрому» складно застосовувати до України штрафні санкції за недобір газу, з огляду на її фінансові проблеми. Про це заявив перший заступник голови компанії Валерій Голубєв. Натомість українські експерти вважають, що «Газпрому» просто невигідно вдаватися до штрафів. Адже на принципі take or pay базуються й угоди про транзит та постачання газу європейським споживачам.

Україна за перші три місяці 2009 року відібрала російського газу удвічі менше, аніж записано у контракті: 2,5 мільярди кубометрів проти 5 мільярдів.

Згідно з угодою, підписаною НАК «Нафтогаз Україна» (в умовах повного припинення Росією постачання газу), в «Газпрому» є всі юридичні підстави для штрафних санкцій, а саме – вимагати оплатити 150% вартості невибраного газу.

Однак, як заявив 9 квітня перший заступник голови ВАТ «Газпром» Валерій Голубєв – «складно застосовувати принцип take or pay (бери або плати) у ситуації з постачанням газу до України».

По-перше, «Україна і так не в змозі платити за поточними зобов'язаннями і штрафні санкції щодо неї спровокують чергову світову газову війну».

А по-друге, проблема зі звітністю, мовляв, «Росфіннангляд скаже: «Де валюта?»

Альтруїзм чи прагматизм?

Альтруїзм «Газпрому» ставлять під сумнів українські експерти. Вони переконані – російському газовому монополісту просто невигідно вдаватися до штрафів.

Валентин Землянський, речник «Нафтогазу», наголошує, що наразі «увесь світ споживає менше газу, і Європа, і сама Росія».

«Газпром» уже пішов на те, щоб не вдаватися до санкцій, щодо російських компаній, які теж порушили контрактні зобов'язання, значно скоротивши споживання газу.

До того ж штрафні санкції передбачаються й контрактами Росії з європейськими споживачами. Проте «Газпром» не вдається до них попри зменшення споживання у Європі, зазначає радник Прем'єр-міністра України з енергетичних питань Олександр Гудима.

І що найголовніше – «Росія зобов’язувалася щороку через газотранспортну систему України пропускати певну зафіксовану кількість газу. Росія цього не виконує, тобто теж порушує свої контрактні зобов’язання», – сказав Гудима.

Тому, за його словами, «тут досягнутий компроміс, що застосовувати санкції недоречно».

«Газпром» пом’якшав через Декларацію з модернізації ГТС

Президент Міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук вважає, що контракти «Газпрому» з європейськими споживачами є значно «лояльнішими» від угод з Україною. Вони побудовані на принципах заохочення більшого споживання.

Але на зміну позиції «Газпрому» вплинуло підписання Україною та Європейською Комісією Декларації про модернізацію газотранспортної системи.

«Газпром» вирішив не погіршувати й без того напружену ситуацію, спричинену зимовими «транзитними проблемами» й продемонструвати свою «цивілізованість та здатність до компромісів». Тим більше, що є проблеми з видобутком необхідної кількості газу для виконання усіх контрактних зобов'язань.

Тому «Газпром» вирішив пом'якшити відносини із споживачами і зберегти свій ринок в Європейському Союзі.

********
Довідка:

Десятилітня угода між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» передбачає, що у першому кварталі 2009 року Україна зобов'язалася відібрати 5 мільярдів кубометрів газу. У другому – 10 мільярдів кубометрів, 10,5 – у третьому і 12 мільярдів кубометрів газу – у четвертому.

Мінімальна межа відбору газу зафіксована в контракті «Газпрому» з «Нафтогазом» на рівні 80%. Цей обсяг постачань споживач має сплатити, незалежно від потреби у його використанні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG