Доступність посилання

ТОП новини

Україна розрахувалася за березневий газ. А далі?


Київ – Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» завершила розрахунки з російським газовим монополістом компанією «Газпром» за поставлений у березні природний газ. Про це повідомив речник компанії Валентин Землянський. За його словами, «вночі все відбулося. Компанія перевела необхідну суму коштів на рахунки «Газпрому». При цьому Землянський додав, що сума склала близько 350 мільйонів доларів. Обсяг імпорту в березні становив майже 1 мільярд кубометрів газу.

Перший тиждень кожного місяця в Україні традиційно проходить в напруженому очікуванні: заплатимо чи не заплатимо Росії за газ. Початок квітня не став винятком.

Щоправда, уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський сказав у «газовий час Ч», що «сподівається спати спокійно» вночі з 6 на 7 квітня.

Між тим, ще напередодні заступник голови НАК «Нафтогаз України» Володимир Триколич заявив, що борг підприємств теплокомуненерго перед НАК за спожитий газ становить майже 4 мільярди гривень, що практично є сумою, яку необхідно заплатити «Газпрому» за місяць.

Попри це Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко переконливо запевнила, що «за березень розрахунки будуть проведені так, як передбачено контрактом».

Теплокомуненерго розпочали повертати борги

Привід для оптимізму радник Прем’єр-міністра з енергетичних питань Олександр Гудима побачив у тому, що почали розраховуватися найбільші боржники: Донецьк, Харків, Дніпропетровськ і Київ.

Причому для погашення боргів за спожитий газ столична влада вдалася до «скандальної застави загальнонаціональних і загальнодержавних об’єктів».

Але проблему заборгованості теплокомуненерго, на думку Олександра Гудими, остаточно вирішити не вдасться. Ситуацію може покращити лише кредит для погашення дефіциту бюджету НАК «Нафтогазу». Попередню згоду та таку позику вже дала Росія.

Про напруження в акумулюванні необхідної суми для оплати березневого газу може свідчити й відмова речника «Нафтогазу» Валентина Землянського прокоментувати ситуацію 6 квітня увечері.

НБУ надрукував гроші для «Нафтогазу»?

За повідомленнями різних джерел, останнім часом у разі потреби задіювали схему, при якій «Укрексімбанк» разом із «Ощадбанком» викуповували емітовані урядом облігації внутрішньої державної позики.

А вже потім їх викуповував у банків Національний банк.

Так із 23 по 28 березня НБУ викупив державних облігацій майже на 4 мільярди гривень, тобто саме на потрібну «Нафтогазу» суму.

Упевненість у тому, що березневий газ оплатять вчасно, висловив навіть запеклий критик дій «Нафтогазу», колишній керівник компанії, регіонал Юрій Бойко. Але він застерігає, що ситуація значно погіршиться з 15 квітня, коли необхідно буде закачувати газ у сховища і розраховуватися за нього.

Тож за березень Україна заплатить, а далі вже «Нафтогазу» треба буде шукати нові кредити й виплачувати відсотки за старими.

Підписані 19 січня в Москві контракти передбачають суворі санкції у разі невчасних розрахунків за газ. У разі запізнення після 7 числа кожного місяця «Газпром» отримує право вимагати 100% передплати і штрафу за кожен день прострочення.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG