Доступність посилання

ТОП новини

Росія ображається все більше через домовленість України і ЄС


Останній наразі крок Москви – відкласти міжурядові консультації з Києвом у зв’язку з ухваленням меморандуму між Україною і Європейським Союзом про модернізацію газотранспортної системи України

Так вирішили сьогодні на засіданні Ради безпеки Росії за домовленістю між президентом і головою уряду цієї країни.

Як заявив на засіданні Ради безпеки президент Росії Дмитро Медведєв, зміст цього меморандуму «викликає, як мінімум, низку запитань».

«У нас наступного тижня заплановані міждержавні консультації на рівні голів уряду двох країн. Щоб визначити, які результати цього документа, можливо, нам слід перенести їх на якийсь термін», – заявив російський президент.

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін це рішення підтримав.

Він заявив, що російська сторона «уважно ознайомилася з цим документом».

«У нас виникає низка питань. Ключовим чинником розвитку ГТС України оголошується обсяг прокачування газу. Це пов’язано з необхідністю повернення кредитних ресурсів, але газ нізвідки не може взятися, окрім як із Росії», – сказав російський прем’єр.

У зв’язку з цим він погодився з тим, що необхідно «продумати, які наслідки може мати ситуація, що склалася».

І Україна запевняє Росію…

Тим часом Україна продовжує запевнювати, що Росію не позбавляли права долучитися до модернізації української ГТС.

Учорашнім підписанням двосторонньої спільної декларації Київ і Брюссель не позбавили Москву можливості брати участь у модернізації української газотранспортної системи, наголосила сьогодні Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

«Не потрібно вважати, що щось погане зробили стосовно Росії. Росія може брати участь, як і інші, в інвестиційних проектах, може брати участь у реконструкції та модернізації. Про це вчора заявив і пан Баррозу (голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу), і єврокомісари, і я особисто», – сказала вона.

На її думку, «вчора не програли Європа та Росія, а просто Україна захистила свої національні інтереси, гідно та чітко, захистила свою головну транзитну газову магістраль».

«Я вважаю, що так і має діяти уряд, так і має діяти Прем’єр-міністр», – похвалила себе Тимошенко.

Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський також вважає можливою участь російських компаній у модернізації газотранспортної системи України.

За його словами, Україна виступає за це, але на тих умовах, які Київ попередньо погодив із Євросоюзом та міжнародними фінансовими структурами.

«Газотранспортна система України – це механізм взаємодії між Україною, Росією і Європейським Союзом. Тому надійність і сучасність цієї системи є спільними інтересами Росії, України і європейських споживачів газу», – наголосив Соколовський.

…І ЄС запевняє…

ЄС, зі свого боку, теж підтвердив намір поглиблювати енергетичні відносини з Росією.

Європейська Комісія підтверджує курс на поглиблення відносин з Росією в енергетичній сфері, і в рамках енергетичного діалогу єврокомісар із енергетичних питань Андріс Пієбалґс має намір 3 квітня здійснити візит до Москви, повідомив сьогодні в Брюсселі представник єврокомісара Ферран Таррадельяс Еспунь.

Він наголосив, що під час учорашньої міжнародної донорської конференції з модернізації української газотранспортної системи і підписання спільної декларації «нічого не було зроблено проти Росії».

Водночас представник Єврокомісії зазначив, що його слова про поглиблення відносин з Росією не є коментарем на заяви російського керівництва щодо підписаної в Брюсселі спільної декларації.

…І ще вчора разом запевняли…

Іще вчора, відразу після підписання спільного меморандуму України і Євросоюзу, обидві сторони запевняли Росію в своїх добрих намірах.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила вже тоді, що Україна, як і Європейський Союз, має «чіткий намір залучити Росію як партнера до цієї великої програми реконструкції та модернізації ГТС».

У свою чергу голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підтвердив такі плани й зазначив: якщо Росія висловить бажання брати участь в модернізації, то «ми з радістю її приймемо».

А Президент Віктор Ющенко сказав, що Україна готова співпрацювати з Росією в рамках будь-яких інших інвестиційних форумів щодо вдосконалення енергетичного ринку, бо вчорашній брюссельський був двостороннім, між Україною й ЄС.

…А Росія невдоволена

Російська делегація вчора залишила конференцію в Брюсселі, на якій розглядалося питання розвитку української ГТС, після проголошення церемонії підписання спільної декларації між Україною та ЄС, заявивши, що подальший перебіг форуму їй «нецікавий».

Пізніше в Москві прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що його країна може переглянути принципи взаємодії з ЄС.

Він назвав «непродуманою і непрофесійною» декларацію про плани модернізації української газотранспортної системи, підписану Україною та Євросоюзом.

За словами Путіна, немає сенсу обговорювати проблеми збільшення газових поставок до Європи через Україну без головного постачальника – Росії.

Росія вчора також заявила, що допускає перегляд контрактів із Україною на поставку й транзит газу, а також подорожчання газу для України і Європи в разі, якщо при модернізації української газотранспортної системи не будуть враховані російські інтереси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG